Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Havet slukar stranden: "Inte mycket strand kvar"

2017. Johan Karlsson och Conny Alfonsson nere vid stranden, rakt ner från Strandvägen, i Äspet i Åhus. Bilden är tagen 1 juli. Foto: PRIVAT
2017. Strandremsan nedanför Strandvägen vid Äspet i Åhus. Bilden är tagen 1 juli. Foto: Privat
2016. Strandremsan nedanför Strandvägen vid Äspet i Åhus. Foto: PRIVAT
2014. Strandremsan nedanför Strandvägen vid Äspet i Åhus. Foto: PRIVAT
2003. Johan Karlssons son Emil, 2, leker vid strandremsan nedanför Strandvägen vid Äspet i Åhus. Foto: PRIVAT
1997. Strandremsan nedanför Strandvägen vid Äspet i Åhus. Foto: PRIVAT
Kustlinjen vid Åhus. Bilden är från Google Maps och är inte nytagen. Foto: GOOGLE MAPS
1 / 8

Den idylliska stranden i Åhus lockar varje år mängder med turister.

Men sakta eroderar delar av stranden bort.

Nu vill boende i området att kommunen gör något.

– Anledningen att vi flyttade ner är att vi vill att våra två barn ska ha samma härliga uppväxt som jag hade. Att de kan springa på stranden och leka. Men nu är det inte mycket strand kvar, säger Johan Karlsson, 52, från Äspet i Åhus.

Vågorna dånar in mot stranden. Johan Karlsson går sakta utmed havet rakt ner från Strandvägen i Åhus. Han minns tillbaka till sin barndom.

– Sen jag var litet barn har jag varit här på somrarna. Mina föräldrar hyrde stuga här nere. Stranden var stor och fin.

Han köpte själv en stuga här för drygt 20 år sedan och flyttade senare hit från Kristianstad med sin familj, som även Kristianstadsbladet har skrivit om. Planen var att även hans barn skulle få njuta av vidsträckta härliga sanddyner. Nu suckar han när han talar om stranden.

– För fem år sen gick stranden ut åtta till tio meter. Men de senaste åren har den varit tre meter och nu är den nästan helt borta på sina håll. 

Arrangemang varje sommar

Han pratar om olika lösningar. Att lägga vågbrytare ute i vattnet eller fylla på med ny sand i stället för den som eroderat bort. Grannen Conny Alfonsson, 47, håller med.

– Jag är väldigt mycket på stranden. För hela Åhus är det här väldigt tragiskt. Vattnet äter upp strandvallarna som går upp mot land. De flyttas upp hela tiden, säger han.

På den stora stranden i Åhus arrangeras varje sommar Åhus beachhandboll, Åhus beachfotboll och musikevenemanget Åhus Beach Live. Evenemangsstranden hålls levande genom att sand hela tiden fylls på varje år.

– Man måste göra vad man kan. Vi är kanske 10 000 fast boende i Åhus och på sommaren är vi minst 20 000. Kommunen får in mycket pengar från turister som hyr stugor, går på restaurang och handlar i butiker, säger Johan Karlsson.

Kommunen utreder

Kommundirektören Christel Jönsson berättar att Kristianstads kommun håller på att ta fram en kust- och havsplan för att möta utmaningarna med stranderosionen i Åhus och på andra platser.

– Erosionen är ett stort bekymmer. Planen innehåller de områden längs kustremsan som framöver är mest utsatta för erosion och som därmed inte lämpar sig för bebyggelse. Hur stränderna sen ska skyddas tittar vi vidare på. Vi ser att det finns vissa områden som är mer utsatta än andra, säger hon.

En lösning skulle kunna vara att flytta sand från havsbotten till land. Det är en lösning som andra kommuner gör men det kräver tillstånd från länsstyrelsen. 

– Vi måste titta på möjligheterna att flytta sand från havs och om det finns andra saker man kan göra på land. 

Christel Jönsson pekar även på att vissa skyddar sin tomt med stenar vid vattnet, vilket kan förvärra erosionen. Stenhögarna skyddar tomten men riskerar att förvärra området utanför i stället.

– Vi vill inte att man lägger ut stenar för att skydda sin egen tomt.

 

Vad är stranderosion?

* Stranderosion är den process som leder till förlust av material, till exempel sand och grus, från stranden, från havsbotten i strandområdet, eller i vattendraget.

* Den relativa havsnivåhöjningen är som störst i södra Sverige. 

* De främsta orsakerna till stranderosion i Sverige är vågor och strömmande vatten. 

* Strömmande vatten kan medföra erosion på botten av ett vattendrag och på angränsande stränder och slänter. Vinderosion är begränsad i Sverige och förekommer framför allt i områden som saknar vegetationstäcke, exempelvis längs sandstränder och dyner samt på åkerjord under vår och försommar. 

* Erosion kan också uppkomma av nötande eller bändande is från istäcken och isdämmor som bildats i samband med vårflöden i vattendrag eller reglerade vattenmagasin. Flera av dessa faktorer kan komma att påverkas av klimatförändringen. Inre erosion kan förekomma i finkornig friktionsjord genom att grundvattenströmmar för med sig partiklar och på så sätt orsakar materialvandring.

Källa: Statens Geotekniska Institut