Mordförsöket inträffade precis utanför Pildammsparken i Malmö. Foto: FRITZ SCHIBLIMordförsöket inträffade precis utanför Pildammsparken i Malmö. Foto: FRITZ SCHIBLI
Mordförsöket inträffade precis utanför Pildammsparken i Malmö.  Foto: FRITZ SCHIBLI
Efter mordförsöket sökte polisen i en damm i närheten. Foto: FRITZ SCHIBLIEfter mordförsöket sökte polisen i en damm i närheten. Foto: FRITZ SCHIBLI
Efter mordförsöket sökte polisen i en damm i närheten.  Foto: FRITZ SCHIBLI
Sökningarna i dammen blev resultatlösa. Foto: JOHAN NILSSON / TTSökningarna i dammen blev resultatlösa. Foto: JOHAN NILSSON / TT
Sökningarna i dammen blev resultatlösa.  Foto: JOHAN NILSSON / TT
Tungt beväpnad polis fanns på platsen morgonen efter mordförsöket. Foto: FRITZ SCHIBLITungt beväpnad polis fanns på platsen morgonen efter mordförsöket. Foto: FRITZ SCHIBLI
Tungt beväpnad polis fanns på platsen morgonen efter mordförsöket.  Foto: FRITZ SCHIBLI

16-åring döms för mordförsök

Publicerad

16-åringen sköt en vaktmästare med fyra skott. 

Nu fastställer hovrätten över Blekinge och Skåne tingsrättens dom – men sänker skadeståndet till vaktmästaren, enligt Sydsvenskan

Tonåringen döms till tre års sluten ungdomsvård.

I februari tidigare i år sköt – den då 15-årige pojken – vaktmästaren med minst fyra skott i Pildammsparken i Malmö. Mannen fördes med livshotande skador till sjukhuset och vårdades under en längre tid med allvarliga skador. 

Hans hälsotillstånd tillät inte honom att medverka under rättegången.

I tingsrätten dömdes den i dag 16-årige tonåringen – mot sitt nekande – för mordförsök. Påföljden bestämdes till tre års sluten ungdomsvård och skadeståndsersättning på 250 000 kronor till vaktmästaren. 

Nu har hovrätten fastställt straffet, enligt Sydsvenskan – men sänker skadeståndet till 200 000 kronor. 

Sköts med minst fyra skott

Efter att 16-åringen skjutit vaktmästaren flydde han från platsen. 

Han har genom hela rättsprocessen nekat till misstankarna. Försvarsadvokat Mikael Nilsson har under rättegångsförhandlingarna kritiserat bevisen, som han anser vara svaga. 

Vittnen har sett en mörk gestalt kvällen då brottet begåtts, men ingen har kunnat peka ut 16-åringen. 

Tonåringens mobiltelefon kopplades vid tidpunkten upp till den mast som täcker Pildammsparken. Enligt Mikael Nilsson täcker master stora ytor och telefonpositioneringen är därför inte är exakt. 

I bevisningen mot 16-åringen ingår också fotavtryck som kommer från en Nike-sko, som enligt rättsväsendet tillhör pojken. Försvaret hävdade under förhandlingen att skomodellen är vanlig. 

Domen kommer att överklagas

Försvarsadvokat Mikael Nilsson håller inte med om hovrättens bedömning. 

– Det är ju så att de har gjort bevisvärderingen att det är han som gjort det här. Men bevisvärderingen är ingen exakt kunskap. Det är bara ett antagande. Hovrätten skriver till exempel att alla vittnen bara har sett en person, trots att vi har tagit fram att det finns uppgifter från tre fyra personer i polisutredningen att det kan funnits någon annan där också, säger Mikael Nilsson. 

Domen ska överklagas. 

– Objektivt sätt är straffet alldeles för strängt för en 15 åring. Objektiva straffet för en 15-åring som döms för mordförsök är max 2 år, säger Mikael Nilsson. 

Rättspsykiatrisk undersökning

Redan i början av sommaren fastställde tingsrätten i Malmö skuldfrågan och en rättspsykiatrisk undersökning genomfördes. Därefter gjordes en rättspsykiatrisk undersökning, som konstaterade att 16-åringen inte led av en psykisk störning, och därför kunde dömas till sluten ungdomsvård.

Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag