Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Störtat bombflygplan ska bärgas ur havet

Delarna till det kraschade planet ligger utspridda på havsbotten. Det här är resterna av motorn och i närheten ligger kylare och flygplanshjul.
Foto: OKÄND
Det kanadensiska bombplan slogs ut av ett blixtnedslag under en räd mot Nazityskland och störtade utanför Falsterbonäset i Skåne.
Foto: OKÄND
Planet, en Halifax, anses ha ett historiskt symbolvärde.
Foto: OKÄND

Det kanadensiska bombplan som slogs ut av ett blixtnedslag under en räd mot Nazityskland och sedan störtade utanför Falsterbonäset i Skåne ska bärgas i sommar. Planet, en Halifax, anses ha ett historiskt symbolvärde och från kanadensisk sida har intresset varit stort, rapporterar sydsvenskan.se.

Den svenska regeringen har sagt ja till bärgningen efter påstötningar från det kanadensiska försvarsdepartementet. Planet hittades nedsjunket i sanden på havsbotten för tre år sedan. Sedan dess har dykare hittat bland annat tre motorer, ett kulsprutetorn och delar av stjärten och flygplanskroppen, men det är fortfarande oklart hur skadat planet är.

Hoppade fallskärm från planet

Efter att ha träffats av blixten i augusti 1943 valde de sju i besättningen att styra mot Sverige. De hoppade fallskärm från planet och överlevde, samtidigt som planet fortsatte tillbaka ut över Östersjön och störtade.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!