Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storsvindlaren Britta Nielsen tillbaka i rätten

Så här rapporterade vi i torsdags när Britta Nielsen insjuknade under den första rättegångsdagen.

På tisdagen fortsätter rättegången mot storsvindlaren Britta Nielsen som kollapsade och fördes till sjukhus förra veckan.

Nu ska hon vara tillbaka i domstolen.

– Jag förväntar mig att min klient möter upp till huvudförhandlingen, säger hennes advokat Nima Nabipour till nyhetsbyrån Ritzau.

Det var i torsdags, under den första rättegångsdagen, som Britta Nielsen, 65, plötsligt blev dålig under pågående förhandlingar i Köpenhamns tingsrätt, byretten.

Britta Nielsen anklagas för att ha lurat till sig runt 170 miljoner svenska kronor. Hon erkänner brott men inga summor.Foto: THEMBA HADEBE / AP TT NYHETSBYRÅN
Britta Nielsens advokat Nima Nabipour säger att hon ska vara tillbaka i rätten på tisdagen.Foto: NIELS CHRISTIAN VILMANN/RITZAU SCANPI / RITZAU TT NYHETSBYRÅN

Där står hon åtalad för grovt bedrägeri och urkundsförfalskning. Åklagaren hävdar att hon försnillat motsvarande cirka 170 miljoner svenska kronor från danska Socialstyrelsen där hon var avdelningschef.

Britta Nielsen blev illamående under lunchpausen. Hon uppges ha haft problem med hjärtat sedan hon greps i Sydafrika.

Rättegången avbröts – först tillfälligt, sedan för resten av dagen. I fredags deltog hon inte alls i rättegången.

Erkände brott första dagen

Men när huvudförhandlingen återupptas på tisdagen förväntas hon alltså åter vara på plats.

I rätten i torsdags erkände Britta Nielsen att hon överfört pengar till sig själv. Hon erkänner dock inga summor utan hänvisar till att hon helt enkelt inte vet hur mycket pengar det handlar om.

Vid en internrevision på Socialstyrelsen i augusti 2018 uppdagades det att Britta Nielsen gjort sammanlagt 274 felaktiga överföringar till sig själv – till 66 olika konton i nio banker.

Utlämnades från Sydafrika

Hon flydde undan rättvisan till Sydafrika – där hon ägde hus och tomter och tänkte slå sig ner för gott – men utlämnades till Danmark i november förra året.

Större delen av de summor Britta Nielsen lurat till sig lär vara försvunna för gott. Danska myndigheter söker fortfarande efter undanstoppade pengar.

Hennes tillgångar i Sydafrika auktionerades ut för att få tillbaka åtminstone en del av de försvunna pengarna. Men auktionen blev en besvikelse och gav bara omkring en miljon i stället för förväntade tre miljoner kronor.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!