Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Största svenska it-härvan någonsin kan nystas upp

Foto: NATALIA SELIVERSTOVA / SPUTNIK/IBL SPUTNIK
Foto: MARK SCHIEFELBEIN / AP TT NYHETSBYRÅN

En av de största dataintrångshärvorna någonsin kan nu vara på väg att nystas upp. 

Det rör sig om tusentals dataintrång som skett under 2015 och 2016, skriver SVT Nyheter. 

Intrången riktade sig mot myndigheter, organisationer och, enligt SVT:s uppgifter, även ett politiskt parti. 

Syftet med de många dataintrången ska ha handlat om att komma över stora summor pengar på kort tid, enligt uppgifter till SVT. Ligan, bestående av åtta yrkeskriminella personer, ska ha kommit över en summa på över 40 miljoner kronor.

På måndag ska åtal väckas i Malmö. 

38-åring åtalad på 60 punkter

I fokus av ligan är en 38-årig huvudperson, som sitter häktad och åtalad på hela 60 punkter. Målsäganden är bland annat företag och banker, men även myndigheter, kommuner och organisationer. Enligt SVT:s uppgifter kan även ett politiskt parti ha drabbats.

Bland annat uppger SVT att Skolverket, Lunds universitet, SJ, Storstockholms brandförsvar och Lantmännen finns bland de drabbade.

Metoden som ligan använt sig av tros vara genom en viruskod via mejl. Genom viruset har bedragarna sedan haft fri tillgång till stora delar av datorns innehåll – och bland annat kunnat sprida viruset vidare till fler datorer. Mejlen har sedan raderats för att dölja spåren.

Drabbat skyddsvärd information

Enligt SVT:s källor ska flera av de drabbade vara myndigheter och företag med skyddsvärd information, vilket troligtvis kommer att leda till att delar av förundersökningen hemligstämplas och att att delar av rättegången kommer att ske bakom lykta dörrar.

Förutom de stora pengasummorna ska bedragarna även ha haft tillgång till den skyddsvärda informationen, vilket kan innebära stora risker, skriver SVT.

På måndag hålls en pressträff om det misstänkta dataintrånget.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!