Foto: NATALIA SELIVERSTOVA / SPUTNIK/IBL SPUTNIKFoto: NATALIA SELIVERSTOVA / SPUTNIK/IBL SPUTNIK
 Foto: NATALIA SELIVERSTOVA / SPUTNIK/IBL SPUTNIK
Foto: MARK SCHIEFELBEIN / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: MARK SCHIEFELBEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: MARK SCHIEFELBEIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Största svenska it-härvan någonsin kan nystas upp

Publicerad

En av de största dataintrångshärvorna någonsin kan nu vara på väg att nystas upp. 

Det rör sig om tusentals dataintrång som skett under 2015 och 2016, skriver SVT Nyheter. 

Intrången riktade sig mot myndigheter, organisationer och, enligt SVT:s uppgifter, även ett politiskt parti. 

Syftet med de många dataintrången ska ha handlat om att komma över stora summor pengar på kort tid, enligt uppgifter till SVT. Ligan, bestående av åtta yrkeskriminella personer, ska ha kommit över en summa på över 40 miljoner kronor.

På måndag ska åtal väckas i Malmö. 

38-åring åtalad på 60 punkter

I fokus av ligan är en 38-årig huvudperson, som sitter häktad och åtalad på hela 60 punkter. Målsäganden är bland annat företag och banker, men även myndigheter, kommuner och organisationer. Enligt SVT:s uppgifter kan även ett politiskt parti ha drabbats.

Bland annat uppger SVT att Skolverket, Lunds universitet, SJ, Storstockholms brandförsvar och Lantmännen finns bland de drabbade.

Metoden som ligan använt sig av tros vara genom en viruskod via mejl. Genom viruset har bedragarna sedan haft fri tillgång till stora delar av datorns innehåll – och bland annat kunnat sprida viruset vidare till fler datorer. Mejlen har sedan raderats för att dölja spåren.

Drabbat skyddsvärd information

Enligt SVT:s källor ska flera av de drabbade vara myndigheter och företag med skyddsvärd information, vilket troligtvis kommer att leda till att delar av förundersökningen hemligstämplas och att att delar av rättegången kommer att ske bakom lykta dörrar.

Förutom de stora pengasummorna ska bedragarna även ha haft tillgång till den skyddsvärda informationen, vilket kan innebära stora risker, skriver SVT.

På måndag hålls en pressträff om det misstänkta dataintrånget.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag