Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Största lyxyachten i världen på jungfrutur

SUPERSKEPP. Lyxyachten ""Sailing Yacht A" är ett riktigt vidunder på över 140 meter och 90 meter högt. Ombord finns bland annat en trädgård, pool och tre master som gör att hon kan sätta av i hög fart.
Foto: Carsten Rehder / Epa / Tt
ARLA MORGONTUR. Tidigt på måndagsmorgonen fick ""Sailing Yacht A" hjälp ut på böljan blå för en premiärtur utanför varvet i Kiel.
Foto: Carsten Rehder / Epa / Tt
MÅNGA NYFIKNA. Premiärturen följdes av många nyfikna som ville få en första titt på det enorma superskeppet.
Foto: Carsten Rehder / Epa / Tt

Kolla, här gör världens största superyacht sin jungfrutur inför imponerade åskådare.

Med tre gigantiska master, en egen trädgård och plats för en helikopter är superyachten "Sailing Yacht A" något utöver det vanliga och lär bjuda sin ägare, stenrike affärsmannen Andrey Melnichenko, på storslagna äventyr över hela världen.

Tidigt på måndagsmorgonen stävade "Sailing Yacht A" för första gången ut på böljan blå i tyska Kiel. Premiärturen följdes förstås av många nyfikna som ville få en första titt på fartyget som benämns som den största och värsta lyxyachten i världen, skriver den danska kvällstidningen BT.

Och bilderna avslöjar att det är något alldeles extra som Andrey Melnichenko har beställt. Skeppet mäter 90 meter på höjden och är 143 meter långt men det som gör henne särskilt unikt är de tre enorma masterna - med hjälp av dem kan "Sailing Yacht A" sätta av på en seglats i hög fart direkt.

Senaste teknologin

Superyachten är enligt nyhetssajten CNBC byggd med den absolut senaste teknologin, bland annat är masterna tillverkade i supertunt kolfiber.

Utöver trädgården ombord finns även en enorm swimmingpool och en helikopterplatta, perfekt när man väntar gäster från luften eller bara vill ta en svängom från ovan under exkursioner i främmande vatten.

Skeppet som har åtta däck är byggt på Nobiskrugs varv i Kiel och ritat av den franske designern Philippe Starck.

Kostar mycket pengar

Men smakar det så kostar det förstås. Enligt BT går notan på cirka 400 miljoner dollar, cirka tre miljarder kronor.

"Sailing Yacht A" är inte den enda superbåten med koppling till Ryssland som nyligen seglat runt i farvattnen nära Danmark. I somras seglade multimiljardären Roman Abramovitj in i Köpenhamn med sin superlyxiga "Eclipse".

"Eclipse" är enligt rykten utrustad med både missilsskydd och en särskild "anti-paparazzi-sköld" som påstås sända ut laserstrålar som gör det svårt att få en bild på yachten. Om "White Pearl" kommer att få samma skydd är inte känt.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!