Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Största andelen av omikron finns i Skåne

Antalet omikronfall skiljer sig väsentligt åt mellan olika regioner.
Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, tycker att regionerna har varit duktiga på att hålla emot omikrons framfart.
Foto: Fotograf Ulf Sirborn / Pressbild Karolinska Institutet
Foto: Shutterstock

Omikron har blivit den dominerade varianten i Danmark. 

Samtidigt är närliggande Skåne den region i Sverige med störst andel av den nya varianten. 

– Med tanke på samfärdseln över sundet så finns det nog en bred samhällsspridning även i Skåne, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet.

Den danska smittskyddsmyndigheten Statens Serum Institut (SSI) har i dagarna gått ut med att omikron blivit den dominerande varianten i landet.

Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, tycker att regionerna har varit duktiga på att hålla emot omikrons framfart men ser ett liknande scenario framför sig i Sverige inom kort. Inte minst i Skåne med närheten till Danmark. 

– Det är obestridligt att man har en massiv epidemi av omikron i Köpenhamn, konstaterar han. 

– Med tanke på samfärdseln över sundet så finns det nog en bred samhällsspridning även i Skåne. Det kommer, baserat på hur fort det har gått i England, inte ta mer än tre veckor från den tidpunkt det finns en allmän spridning i samhället till att omikron har tagit över. 

På Folkhälsomyndighetens pressträff på onsdagen framkom också att Skåne är den region i Sverige med högst del omikronsmittade – och under tisdagen bekräftade smittskydd Skåne i ett pressmeddelande att omikron är en del av samhällsspridningen. 

Stor ökning omikron i Skåne

Hur stor andel omikron som finns i Skåne i dagsläget är svårt att slå fast. De senaste siffrorna är från sekvenseringen vecka 49, det vill säga fram till och med den 12 december.   Sekvensering innebär att man analyserar virusets genetiska sammansättning och därigenom fastställer variant 

Då var andelen omikron 21,8 procent, vilket motsvarade 125 fall i sekvenseringen. Vecka 48 var andelen omikron många gånger mindre, närmare bestämt 2,9 procent. Totalt har Skåne rapporterat 150 fall omikron. 

Om man går tillbaka och jämför med Danmark hade grannlandet den 12 december 21-22 procent omikron i sekvenseringen – det vill säga exakt lika stor andel omikron. Det går dock inte att anta att Skåne haft samma utveckling som Danmark därefter. 

Danmark testar och sekvenserar långt mycket mer. Under en dag, närmare bestämt den 12 december sekvenserade Danmark över 7 000 prover, vilket kan jämföras med Skånes drygt 550 sekvenseringar under hela vecka 49. 

– Det är en helt annan dimension av omikron i Danmark, påpekar Joakim Dillner. 

– De har också haft evenemang med superspridare som påverkat spridningen. 

Även Birgitta Holmberg, biträdande smittskyddsläkare i Skåne, säger att det är svårt att jämföra de skånska och danska siffrorna. 

– Vi kommer se en likande utveckling som i många andra länder, men exakt hur snabbt det kommer att gå är svårare att uttala sig om.

Har ni något hum om hur stor andel omikron det finns i Skåne nu? 

– Man kan säga att den ser ut att öka, men att säga en siffra är för osäkert på grund av eftersläpning i rapporteringen.

Uppmanar till att ta tredje sprutan

Joakim Dillner trycker på vikten av att ta tredje sprutan så fort som möjligt för att få ett skydd mot omikron. 

– Mot tidigare varianter har två sprutor gett utmärkt skydd men för omikron krävs en tredje. I synnerhet för alla äldre och personer inom sjukvården. 

För personer som haft corona och därigenom fått ett naturligt skydd tror han dock det räcker med två sprutor. 

– Det är med största sannolikhet jämbördigt, allt talar för det.  


Så många bekräftade omikronfall har de sydsvenska regionerna

Antal bekräftade fall av omikron enligt statistik på Folkhälsomyndigheten, uppdaterad 22 december. Det finns dock en eftersläpning i statistiken. 


Blekinge 0 (7 misstänkta fall enligt smittskyddsläkaren smittskyddsläkare Bengt Wittesjö)


Halland 4 (44 misstänkta fall enligt smittskyddsläkaren Maria Löfgren)


Kalmar 1


Kronoberg 0 


Skåne 153


SE MER:
Reseexperten: Platserna du ska undvika just nu

Reseexperten Viggo Cavling reder ut vad som gäller och tipsar om var du kan resa så säkert som möjligt just nu.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!