Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storsmugglare åtalas för 15 000 liter sprit

Mannen stoppades i tullen fyra gånger under ett års tid – men fick då köra vidare eftersom det ännu inte var bevisat att han ägnade sig åt smuggling.
Foto: TULLVERKET

På drygt två och ett halvt år körde en 58-årig Landskronabo till Tyskland mer än 200 gånger och handlade öl, vin och sprit på beställning.

Mannen, hans fru och hans son åtalas nu för grov smuggling motsvarande 15 000 liter sprit. Han greps på bar gärning när han levererade till sina kunder.

– Jag visste att jag skulle hamna här en dag, nu är den dagen här, säger han i förhör.

Tullverket hade stoppat mannen ett par gånger tidigare och insett att han satt spritresorna över Öresund i system. Då inleddes organiserad spaning i ärendet.

Mannen bytte ibland till någon anhörigs bil för att inte bli igenkänd av tullarna. Han handlade i butikerna i Burg, nära Puttgarden. Sammanlagt blev det 209 resor.

58-åringen greps vid en distributionsrunda till kunder i trakten av Asmundtorp den 10 september. Då var han i full färd med att lämna över beställda dryckesvaror.

– Vi hade haft spaning på honom en längre tid. När vi grep honom var det ett planerat tillslag, säger Oscar Lindvall, aktionsgruppledaren vid Tullverket.

– Då hade vi kartlagt hans vanor och även samarbetat med den tyska tullen.

Beslaget på bilden gjordes när 58-åringen greps i Asmundtorp. Det var den veckans beställningar.
Foto: TULLVERKET
All inköpt alkohol – öl, vin och sprit – har räknats om till sprit och anses motsvara 70 liter per inköpsresa.
Foto: TULLVERKET

”Hela tiden ensam”

Mannen gav upp så fort han hade gripits och erkände omedelbart.

– Han togs ju på bar gärning och var överbevisad om brott, säger Oscar Lindvall.

Däremot har mannen inte velat peka ut sina kunder. Han har inte heller gått med på att hans fru och son har varit delaktiga i smugglingen, som åklagaren hävdar.

– Jag ensam, hela tiden ensam, säger 58-åringen som svar på frågan vem som har hjälpt till.

Sonen åtalas ändå för att ha varit med vid sju resor under sommaren i år.

Hustrun åtalas mot sitt nekande för medhjälp till grov smuggling eftersom maken använt hennes bankkort för inköp och hennes konto för att ta emot Swishbetalningar.

Mannen krävs nu på 614 000 kronor som han anses ha tjänat på verksamheten. Han kommer även att krävas på skatt för de insmugglade varorna.

Eftersom han varit sjukskriven under i vart fall delar av tiden riskerar han även att åtalas för bidragsbrott och krävas på återbetalning av utbetalda bidrag.

TV: Fler nyheter från Sydsverige

Karolin Hakims mamma om sista mötet: "Jag pussade och kramade henne".

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!