Håll i hatt och paraply – det väntas blåsa hårt under onsdagsdygnet. Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIXHåll i hatt och paraply – det väntas blåsa hårt under onsdagsdygnet. Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX
Håll i hatt och paraply – det väntas blåsa hårt under onsdagsdygnet. Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX
Meteorologen Johan Groth varnar för vindbyar av stormstyrka det kommande dygnet. Foto: YLWA YNGVESSONMeteorologen Johan Groth varnar för vindbyar av stormstyrka det kommande dygnet. Foto: YLWA YNGVESSON
Meteorologen Johan Groth varnar för vindbyar av stormstyrka det kommande dygnet. Foto: YLWA YNGVESSON

Stormvindar hotar under onsdagen

Publicerad

Vi har ett blött och blåsigt dygn framför oss. Onsdagen väntas bli regnig över hela Sydsverige – och framåt kvällen kan det blåsa hårt.

– Det kan bli upp till stormstyrka i vindbyarna, säger meteorologen Johan Groth.

Det har varit en ovanlig varm tid för att vara mitten av september månad. Även om vädret varit grått och regnigt har temperaturerna tidvis nått upp till 17–18–19 grader.

– Värmen gör att det finns väldigt mycket energi i lufthavet. Det bidrar till att vi nu får in ett väldigt djupt lågtryck, säger Johan Groth på vädertjänsten Storm.

– Att det ska blåsa hårda vindar är inte ovanligt så här års, men de kommer kanske lite tidigt.

Regn i hela Sydsverige

Hela onsdagen väntas vara regnig över i stort sett hela Kvällspostens spridningsområde – Skåne, Blekinge, Halland, Kronoberg och Kalmar län.

– Framåt onsdagskvällen vrider vinden mot sydväst. På västerhavet blir det kuling, 17–18 meter per sekund, och det kan blåsa upp mot 20 meter per sekund på södra Östersjön, säger Johan Groth.

– Sent på onsdag kväll finns det risk att det kan blåsa med stormstyrka i byarna, alltså 24–25 meter per sekund. Det gäller från 22 och framåt längs Skånes sydkust och eventuellt sydöstra hörnet av Blekinge.

Framåt torsdagsmorgonen väntas det ha blåst färdigt för Sydsveriges del och vindarna drar vidare, bort från Smålandskusten.

SMHI varnar för storm

Vädertjänsten SMHI utfärdade vid middagstid på tisdagen en klass 1-varning för de väntade, mycket hårda vindarna. Den gäller Skåne län utom Österlen.

Foto: SMHI

"Vindbyar från 21 m/s upp till 25 m/s. Grenar och enstaka träd knäcks. Vinden kan innebära problem för höga fordon. Om prognosen ändras till 25 m/s eller mer uppdateras varningen till en högre varningsklass."

Även danska DMI kommer med en varning gällande onsdag förmiddag till torsdag morgon för bland annat Själland, och onsdag eftermiddag till torsdag eftermiddag för Bornholm.

"DMI forventer kuling 14–20 m/s fra sydvest, med vindstød af stormstyrke, 25-28 m/s. Vindstød af stormstyrke medfører at tagsten blæser ned, store grene knækker, træer kan vælte og spærre tog- og vejstrækninger. Stor sandsynlighed for at broer må lukkes for trafik."

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag