SMHI varnar för regn och rusk under onsdagen. Har utfärdat en klass 1-varning. Foto: / TT NYHETSBYRÅNSMHI varnar för regn och rusk under onsdagen. Har utfärdat en klass 1-varning. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
SMHI varnar för regn och rusk under onsdagen. Har utfärdat en klass 1-varning. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Danska DMI har också utfärdat en klass 1-varning. Foto: EXPRESSEN / EXPRESSEN NIKLAS HENRIKCZONDanska DMI har också utfärdat en klass 1-varning. Foto: EXPRESSEN / EXPRESSEN NIKLAS HENRIKCZON
Danska DMI har också utfärdat en klass 1-varning.  Foto: EXPRESSEN / EXPRESSEN NIKLAS HENRIKCZON

Stormvarning – nu ställs tåg och färjor in

Publicerad

MALMÖ. Kraftiga vindar och regn slog till mot Sydsverige under onsdagskvällen. 

SMHI har utfärdat en klass 1 varning – och varnar för vindar på 25 meter per sekund. 

Både tåg och färjor har ställts in på grund av det hårda vädret. 

Vid 23-tiden stängdes Öresundsbron i båda riktningarna, men bron öppnade igen senare under natten. 

I Tyskland, där stormen kallas Sebastian, har tre personer dött.

September har varit varmare än vanligt. Det leder, enligt meteorolog Johan Groth, att det finns mycket energi i luften som ger upphov till lågtryck.

Ett lågtryck – som under dagen legat över Jylland – är på väg in över Sydsverige. Därför kommer det under eftermiddagen och kvällen att blåsa mycket. 

– Det har redan börjat regna över Skåne och Västkusten generellt. I ögonblicket blåser det i tio meter per sekund. Under dagen och kvällen kommer det att fortsätta öka. I kväll ökar det ytterligare till 15-20 meter per sekund. Det är en ganska kraftig vind, säger Beata Tveita. 

Ovädret har nu nått sin kulmen, och vindarna väntas avta under natten.

SMHI: Det blir storm i Skåne

SMHI har utfärdat en klass 1-varning som väntas slå till mot Götaland under eftermiddagen. Framför allt är det kusterna i Skåne som påverkas. 

"Vindbyar från 21 m/s upp till 25 m/s. Grenar och enstaka träd knäcks. Vinden kan innebära problem för höga fordon. Om prognosen ändras till 25 m/s eller mer uppdateras varningen till en högre varningsklass.", skriver SMHI på sin sajt.

Enligt norska Storm är vindarna som starkast efter 22 på onsdagskvällen. Då kan det blåsa med stormstyrka i byarna, alltså 24-25 meter per sekund. 

– Det är samma sak som våra prognoser visar, med en kraftig vind som ökar på kvällen. Det kan bli över 20 sekundmeter, säger Beata Tveita.  

DMI utfärdar stormvarning

I Sydsverige och i Danmark har man börjat förbereda sig för de kraftiga vindarna. 

Flera tågsträckor stängs av under onsdagskvällen och natten. 

 Teckomatorp - Helsingborg: Från 17:00 till torsdag eftermiddag

• Malmö Hyllie - Ystad - Simrishamn: Från 17:00 till torsdag eftermiddag

• Kristianstad - Karlskrona: Från 23:00 till torsdag eftermiddag

 

LÄS MER: Lucifers åska var på väg in över Sydsverige 

 

Färjor ställs in

Rederiet Stena Line har ställt in alla sina avgångar mellan Karlskrona och Gdynia i Polen fram till i morgon. Även färjor från Trelleborg till tyska Rostock och Sassnitz har ställts in, skriver TT.

– Vi försöker boka om i första hand och där det inte går får man titta på andra lösningar, säger Jesper Waltersson, presschef på Stena Line.

Även rederiet TT-Line tvingas ställa in turer från Trelleborg. Och DFDS Seaways tidigarelägga två turer som går under onsdagen mellan Karlshamn och Klaipeda i Litauen

– I natt ser vinden ut att avta i styrka, men i Skåne fortsätter det regna över morgondagen (torsdag). Då kan även den kraftiga vinden fortsätta med 10-12 meter per sekund. Under eftermiddagen blir det nederbörd och lite lugnare vind, säger Beata Tveita.

Även danska DMI kommer med en varning gällande onsdag förmiddag till torsdag morgon för bland annat Själland, och onsdag eftermiddag till torsdag eftermiddag för Bornholm.

Öresundsbron har stängts

Vid 23-tiden stängdes Öresundsbron i båda riktningarna på grund av de starka vindarna, men senare under natten kunde bron öppna för trafik igen. 

Tidigare varnades bilister med vindkänsliga fordon från att köra över bron. 

I Sverige fick SAS-plan SK121 från Stockholm, som skulle landa på Sturups flygplats utanför Malmö, avbryta landningen vid 19-tiden.

Tre döda i Tyskland

I Tyskland har tre personer dött när stormen, som där fått namnet Sebastian, dragit fram. 

En fotgängare träffades av en byggnadsställning, en annan av ett träd. 

En rullstolsbunden man i Hamburg som satt i rullstol hittades död efter att ha svepts ned i en flod. 

I norra Tyskland har vindar på 36 meter per sekund uppmätts.

Relaterade ämnen
Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag