Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stormbyar över Skåne – tågtrafik ställs in

Hör Tora Tomasdottir om vädret de kommande dagarna.
Arkivbild. Stormbyar förväntas dra in över Skåne natten till fredagen.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Camilla Bunke på Skånetrafiken berättar att stormbyarna ställer till det i tågtrafiken.Foto: JENS CHRISTIAN
All tågtrafik mellan Helsingborg och Teckomatorp har ställts in. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.Foto: CSABA BENE PERLENBERG / KVP

Stormbyar väntas dra över Skåne under natten till fredagen.

Nu har Trafikverket beslutat att stänga ner all tågtrafik mellan Helsingborg och Teckomatorp.

– Man vill hinna syna banan ordentligt efter nedfallna träd och grenar innan man kör igång igen, säger Camilla Bunke, på Skånetrafikens pressjour.

Enligt SMHI kommer stormbyarna dra förbi kortvarigt framåt 3-tiden i natt. 

– Det är i samband med en front som passerar här under natten, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Det kan handla om mycket hårda vindar, men eftersom det enligt prognosen dragit över på under en timme så har ingen varning skickats ut. 

– Det passerar över Skåne men lugnar till sig till morgonen, säger Moa Hallberg.

Ersättningsbussar insatta

Eftersom marken är porös av allt regn vill Trafikverket försäkra sig om att det inte ligger nedfallna träd på banan innan tågen släpps på igen, berättar Camilla Bunke. Beslutet att stänga av tågtrafiken togs vid cirka 20.30 på onsdagen.

– Vi kallades in på ett möte med Trafikverket som berättade att SMHI varnat för lokala stormbyar och att de ville kunna syna banan innan vi kör i gång morgontrafiken, säger Camilla Bunke. 

Tågtrafiken kommer vara avstängd mellan 00.30 till klockan 9 på fredagsmorgonen, något som Helsingborgs Dagblad var först med att berätta om.

– Vi har satt in ersättningsbussar för tågavgångarna som kommer köra mellan Helsingborg och Eslöv. Det kan dock fortfarande vara en del föreningar på sträckan mellan Helsingborg och Åstorp eftersom vi hade ett spårfel innan i dag, säger Camilla Bunke.

Därför är årets vinter så varm

Lasse Rydqvist förklarar vad den milda vintern beror på.