Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stormade från polis – på väg till Sverige

Polisen går ut i skogsområdet och hämtar små barn. Foto: Fritz Schibli
Flera är förtvivlade och det hörs skrik och gråt. Foto: Fritz Schibli
En man i bil stannar och vevar ner rutan. "De kan bo hos mig. Det finns allt."Foto: Fritz Schibli
Poliserna lirkar med flyktingarna för att få dem att gå till hotellet.
Flyktingar vandrar efter vägen i Danmark.Foto: Ekstrabladet
1 / 9

RÖDBY. Polisen hämtar ut två små flickor från ett skogsområde nära färjeläget.

Ahmed Ahmed, 42, lämnade Aleppo för 16 dagar sedan.

Nuran, 6, har skadat foten. Hennes ben kördes över av en bil i Ungern.

Man hör inifrån skogen:

– You go now!

Nära 100 flyktingar sprang från polisen när de kommit till Danmark och enligt uppgifter till danska medier vill de flesta av dem ta sig över gränsen till Sverige

Expressen ser när den danska polisen hämtar ut två små flickor från ett skogsområde nära färjeläget i Rödby.

Flyktingen Ahmed Ahmed, 42, lämnade Aleppo för 16 dagar sedan.

Sexåriga Nuran har skadat foten. Hon blev påkörd över benet av en bil under flykten i Ungern.

Man hör röster inifrån skogen:

– You go now!

Många skriker och gråter.

En mamma till två flickor säger: några av mina barn är kvar där inne i skogen.

Mamman sitter med flickorna på trottoaren.

Det finns ett motell helt nära. Men hon vägrar gå innan hon har de andra barnen.

"De kan bo hos mig"

Det är fyra barn kvar i skogen. Poliserna lirkar med dem för att få dem att gå till hotellet. Nuran har ont i benet, hostar och ser febrig ut.

En man i bil stannar och vevar ner rutan. "De kan bo hos mig. Det finns allt." När polisen avvisar hans erbjudande blir han arg och kör sin väg.

Nu är 50 av flyktingarna omhändertagna, enligt vad polisen Daniel Hansen säger till Expressen.

Några timmar tidigare, under söndagseftermiddagen kom omkring 170 flyktingar, främst från Syrien, till syddanska Rödby från tyska Puttgarden. Här i Danmark möttes de av ett stort polisuppbåd som fått en förvarning från sina tyska kolleger.

Vid 17-tiden hade polisen registrerat 75 flyktingar som anlänt med tåg. Flyktingarna hade därefter inkvarterats på järnvägsstationen och fått mat och dricka. En timme senare anlände ytterligare ett 100-tal flyktingar med färjan.

Sprang från polisen

I samband med registreringen uppstod tumult och ett 100-tal av flyktingarna valde att springa från polisen.

Enligt uppgifter till både Ekstrabladet och danska TV2 vill huvuddelen av flyktingarna ta sig till Sverige.

– Det är bara tre av dem som vill söka asyl i Danmark, resten av dem vill gärna till Sverige, säger fotograf Per Rasmussen till Ekstrabladet när han är där under tidiga kvällen.

– De hade köpt biljett till Sverige, och de sprang i väg när de gick upp för dem att de kunde riskera att bli tillbakaskickade till Tyskland, berättar reporter Lisbeth Davidsen i den egna kanalen TV2.

Vid kvart över åtta på söndagskvällen omhändertogs huvuddelen av de människor som tidigare sprungit från polisen, sex kilometer norrut från där de anlänt, enligt Ekstrabladets reporter.

Gruppen hade gått längs järnvägsspåren och bestod av både män, kvinnor och barn.

Svenska polisen i kontakt

Svenska polisen har kontakt med både sina danska och tyska kolleger, och har informerats om situationen.

– Vi har fått information om att det kan komma ett antal flyktingar till Sverige. Den informationen har vi vidarebefordrat till Migrationsverket, säger Nils Norling, polisens pressinformatör för Region Syd.

Migrationsverket har förberett 300 beredskapsplatser som de asylsökande som kommer till Malmö kan ha som övernattningsplatser.

– Det är vad vi kan göra i första läget. Skulle det krävas fler platser löser vi det också, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket, och fortsätter.

– Att det kommer många asylsökande till Sverige är inte unikt. Det som är unikt denna gången är att hela Europa har kunnat följa flyktingarnas väg genom hela Europa.

Av de som söker asyl och kommer från Syrien så beviljas de flesta uppehållstillstånd. Men resan genom Europa har varit lång, och enligt Dublinförordningen ansvarar det första landet där en flykting registreras för prövningen av asylansökan.

Har flyktingarna registrerats i ett annat EU-land överförs de i normalfallet till det EU-land där de först registrerats.

– Vi vet ännu inte hur det ser ut i dessa fall. Det verkar inte, enligt medierapporteringen, som att alla personer har registrerats under sin resa i Europa.