torkpar turas om att flyga efter mat till sina ungar ett onekligen jämställt förhållande. I Stänkelösa är det just nu nyfödda storkungar i redet på taknocken. Foto: Lasse Svensson
torkpar turas om att flyga efter mat till sina ungar – ett onekligen jämställt förhållande. I Stänkelösa är det just nu nyfödda storkungar i redet på taknocken. Foto: Lasse Svensson

Storkt välkommen tillökning

Publicerad
Uppdaterad
STÄNKELÖSA. Snacka om babylycka - storken har kommit till storkarna i Stänkelösa!
Och "storkmamma" själv, Berith Cavallin, jublar åt att i bona ha tolv pigga storkungar varav tre ligger i ett äkta storkbo på taknocken.
- Fantastiskt roligt. Det ena storkparet, som häckar på taket, fick faktiskt fyrlingar men den ena ungen var lite klen och liten så honom har jag tagit ner och matar, berättar Berith.
Hon sköter med stor entusiasm och ett brinnande intresse sitt alldeles eget storkhägn i den pastorala idyllen Stänkelösa, nära Önneköp i Skåne.
Sedan 1989 har hon vigt sitt liv åt storkprojektet - att återinföra en livskraftig storkstam i landet. Berith är också den enda privatperson i Sverige som fått tillstånd att ha ett eget storkhägn.
Efter åtta-nio veckor i boet är storkungarna flygfärdiga men dessförinnan pysslar och passar både mamma och pappa stork om dem och turas om att jaga föda. Ett synnerligen jämställt förhållande med andra ord.

Maskar och fisk på menyn

På storkungarnas meny står sådana delikatesser som döda kycklingungar, daggmaskar och småfisk. De äter med glupande aptit.
När KvP hälsade på inne i voljären använde ungarna sig av en instinktiv försvarsmekanism, de spelade döda.
- Till hösten är ungarna så stora att jag kommer att släppa iväg dem. Då flyger de förhoppningsvis till Spanien eller Afrika för att sedan återvända hit igen så småningom, säger Berith.
- Men de lever ett tufft liv, 90 procent av alla storkungar dör. De flyger på kraftledningar eller råkar ut för andra olyckor.
- Men de som klarar sig kommer tillbaka, storken har ett otroligt lokalsinne och en enastående syn, påpekar Berith.
Totalt har Berith just nu fyra storkpar i voljären plus två friflygande par. Till det kommer så de tolv ungarna. I Skåne finns det dessutom storkhägn i Karups Nygård, Hemmestorps mölla, Östra Tvet, Fulltofta och Härnestad.
Kenneth Larsson
Kenneth Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag