Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Storebror ser dig - och vill prata med dig också

Två högtalare har monterats upp på Möllevångstorget i Malm- och fler är på väg. Foto: Polisen
Lokalpolisområdeschef Andy Roberts Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Malmöpolisen vill kommunicera med sina invånare via högtalare som sätts upp i stadsmiljön.

Först ut är två högtalare på det brottsutsatta Möllevångstorget.

– Jag ser fram emot att få ytterligare ett verktyg att använda för att hålla kontakt med medborgarna, säger lokalpolisområdeschef Andy Roberts. 

Det hela är ett försök och Malmö uppges bli först i landet med att kunna prata med sina invånare direkt via uppsatta högtalare.

Första platsen blir det brottsutsatta Möllevångstorget i staden, där det redan satts upp två högtalare. 

Men snart ska det finnas högtalare även på andra platser som drar till sig mycket folk - Stortorget, Gustav Adolfs torg, Södervärn och Rådmansvången.

På flera av platserna finns redan kameraövervakning och strålkastarbelysning för att motverka och avbryta brott.

Skapar trygghet

Via de nya högtalarna ska polisen kunna spela upp förinspelade röstmeddelanden. Men genom högtalarna ska personalen på polisens ledningscentral även kunna prata ut så kallade fritextmeddelanden. 

Malmöpolisens yttre befäl ska också genom sin mobiltelefon kunna skicka ut meddelanden.

– Högtalarna blir ytterligare ett verktyg för oss att skapa trygghet och säkerhet, säger Andy Roberts.

– Polisen kan inte vara på alla platser samtidigt, men högtalarna möjliggör för oss att vara närvarande på fler platser. 

Tanken är att polisens röstmeddelanden ska kunna avbryta pågående brott, såsom skadegörelse och våldsbrott. Man kan även skicka ordningshållande och befallningar vid demonstrationer, enligt polisens beskrivning över användningsområdena.

Kan stoppa brott

Andy Roberts ger själv ett exempel på hur man genom högtalarna kan stoppa en pågående misshandel utanför till exempel en centralt belägen nattklubb klockan fem på morgonen.

– Då kan vi ropa och säga att det är polisen och att aktörerna blir filmade av vår kamera. Sedan uppmanar vi till att omedelbart avbryta misshandeln.

Man ska också kunna lugna invånarna efter en särskild händelse genom att i högtalarna ropa ut att polis är på väg, innan polisbilen fysiskt är framme på platsen.

Enligt Andy Roberts vill även polisen nu ta in den teknik som redan i dag finns i samhället i övrigt.

När det gäller övervakningskameror ser han i framtiden möjligheten att systemet skannar in ansikten på efterlysta personer och att tekniken slår larm om någon av dessa skulle komma inom kameralinsens upptagningsområde.

Ska utvärderas

Det nu aktuella försöket med högtalare ska utvärderas av Nationella operativa avdelningen, NOA. Det som ska utvärderas är bland annat rutinerna kring användandet, vem som ska ha tillgång till högtalarna och vilka förinspelade meddelanden som ska finnas.

Andy Roberts ser själv satsningen som permanent. Troligen kommer den att spridas till fler platser i Sverige.

Risken för integritetskränkning då?

– I dag är vi så vana att bli filmade överallt, så jag tror inte den frågan är så stor längre. Jag menar att detta är en starkt trygghetsskapande åtgärd och har svårt att se det ur ett storebrorskomplex, säger Andy Roberts.

Länsstyrelsen ska ha godkänt Malmöpolisens nya högtalare i staden.