Gerd och Siegfried Nickel tvingas bo i sin husvagn. Foto: Jan-Erik Lundberg/SVT SmålandGerd och Siegfried Nickel tvingas bo i sin husvagn. Foto: Jan-Erik Lundberg/SVT Småland
Gerd och Siegfried Nickel tvingas bo i sin husvagn. Foto: Jan-Erik Lundberg/SVT Småland
Huset i Braås har inget tak kvar. Foto: Jan-Erik Lundberg/SVT SmålandHuset i Braås har inget tak kvar. Foto: Jan-Erik Lundberg/SVT Småland
Huset i Braås har inget tak kvar. Foto: Jan-Erik Lundberg/SVT Småland

Storbranden slukade parets hem: ”Vi lever som luffare”

Publicerad

Sent på kvällen den 10 maj vändes Gerds och Siegfrieds liv upp och ned.

Efter storbranden i Braås sitter de nu på en camping – utan ägodelar och minnen.

– Vi lever som luffare, säger Gerd.

SVT Småland var först med att berätta om paret Nickel. 

För närvarande bor Gerd, 70, och Siegfried, 75, i husvagn. Solen skiner och de befinner sig i idyllen mellan Sävsjö och Stensjö – men helst hade de varit hemma.

Hemma i huset de inte längre har.

Husvagnen står när vi talas vid på samma camping där den stod när deras liv vändes upp och ned. Sent på kvällen, vid 21.30-tiden, den 10 maj ringde telefonen. Det var deras son som ville berätta att det brann i grannhuset hemma i Braås utanför Växjö.

– Sedan dröjde det inte länge förrän han ringde och sa att det brann i vår lägenhet också. Det var han som fick uppleva detta traumatiska, säger Gerd och tillägger:

– Vi åkte inte hem. Vi hade ju inget att åka hem till.

Brandförloppet i bostadshusen var mycket häftigt.Foto: Carl Carlert

Elden spred sig snabbt

Den kvällen rapporterade Kvällsposten om en snabbt växande brand i ett bostadsområde strax utanför Växjö. Ett stort räddningspådrag med flera styrkor från räddningstjänsten och ambulans larmades till de brinnande bostadshusen. 

Brandförloppet var mycket häftigt, elden spred sig mycket snabbt genom husen.

Från räddningstjänsten meddelande man tidigt att det fanns en betydande risk för att man skulle bli tvungna att låta husen brinna ned under kontrollerade former.

– Elden har spridit sig väldigt snabbt. Polisen spärrar av ett allt större område, rapporterade Carl Carlert, Kvällspostens fotograf på plats.

Vid 01-tiden bekräftade polisen att ingen person har kommit till skada, men att det fanns en misstanke om allmänfarlig vårdslöshet.

Lägenheten totalförstörd

Nästa morgon begav sig paret Gerd och Siegfried Nickel hem mot Braås. När de svängde in på parkeringen bekräftades farhågorna. Allt var borta.

– Det var ingen rolig syn. Det var totalt nedbränt. Taket hade rasat in och gick man in på baksidan för att titta in i vardagsrummen så fanns där inget. Det var bara att titta rakt upp i himmelen, säger Gerd Nickel.

Mängder av ägodelar har gått förlorade i den våldsamma branden. 

– Allt är borta! Det vi hade med oss i husvagnen är vad vi äger och har. Det tråkigaste av allt är alla minnen, alla foton och prylar som vi fått ärva av våra föräldrar, säger Gerd samtidigt som rösten brister en aning.

"Lever som luffare"

Nu är Gerd och Siegfried i kontakt med sitt försäkringsbolag Folksam.

– Vi får bo i husvagnen tills fastighetsbolaget har löst ett boende till oss. Men vi har inte fått något, för det finns inga lägenheter hemma. Det är det som är det stora problemet. Men just nu kan vi ju bo här.

Folksam har lovat att betala ut pengar för inköp av kläder och andra nödvändigheter. Vid huset har fastighetsbolaget inlett rivningsarbetet.

Exakt när de kommer ha tak över huvudet, eller var Gerd och Siegfried under sommaren och hösten ska bo vet de inte.

– Vi vet inte om tanken är att de bygger ett nytt hus på samma plats, eller vart vi ska ta vägen.

– Ja, vi lever som luffare. Det är inte så mycket mer vi kan göra, avslutar Gerd Nickel.

 

Så skyddar du dig mot bränder

Många bränder startar för att vi människor begår misstag som hänger ihop med att vi glömmer, stressar eller inte känner till riskerna som kan starta en brand. 

På sajten DinSäkerhet.se finns det listat vad du kan göra för att undvika att olyckan drabbar just dig.

 

 

Gå inte ifrån spisen när den är på och matlagningen är i gång.

Ha inte saker/material som lätt kan börja brinna nära eller på spisen. 

Röka aldrig i sängen, soffan eller någon annanstans där du lätt somnar.

Förvara aska och rester från öppen spis eller grill i metallkärl med lock.

Täck inte över elektriska element eller annan uppvärmning. 

Se till att lampor/spotlights inte är nära något brännbart eller kan trilla ner.

Var rädd om sladdar. En trasig sladd kan orsaka kortslutning och brand.

Ställ värmeljus var för sig. Står de tätt ihop kan värmen bli så hög att allt stearin antänds och skapar en kraftig låga.

Placera inte ljus nära saker som kan börja brinna och att de står stadigt.

Använd inte ljus med ingjutna dekorationer.  

Blås ut ljusen när du lämnar rummet.

 

Källa: DinSäkerhet.se 

Martin Hardenberger
Martin Hardenberger

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag