Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storbranden: Ingen vet när boende kan återvända

På lördagen pågick fortfarande brandsläckningsarbetet - räddningstjänsten bedömer att hela insatsen tar uppemot tre dygn från det branden startade.Foto: FRITZ SCHIBLI / FRITZ SCHIBLI - FZ WEBBFILM
Räddningstjänstens uppröjningsarbete pågår.Foto: FRITZ SCHIBLI / FRITZ SCHIBLI - FZ WEBBFILM
Branden startade natten till fredagen i centrala Malmö.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Arbetet med att släcka branden i det stora flerfamiljshuset i Malmö pågick fortfarande under lördagen.

Branden tros ha startat genom ett blixtnedslag i byggnaden. 

– Vår bedömning är att det kommer att ta lång tid innan hyresgästerna kan flytta hem igen, säger Mattias Sköld, inre befäl vid räddningstjänsten Syd. 

Det var under natten till fredagen som det plötsligt började brinna på vinden till fyravåningshuset på Fågelbacken i centrala Malmö.

I huset finns cirka 30 lägenheter och flera trappuppgångar. Sammanlagt ska det ha bott 44 personer i fastigheten.

Flera av hyresgästerna har berättat för Kvällsposten om den panik de kände i samband med branden.

– En granne bankade på dörren och skrek: Vi måste ut, alla måste ut, blixten har slagit ner på vinden, berättade en kvinna.

Ett mycket stort räddningspådrag kämpade under många timmar med branden. Till sist föll vindsvåningen ihop och branden spred sig genom träbjälklaget ner till översta våningsplanet och vidare ner i byggnaden med omfattande sot och rökskador.

Branden orsakade mycket stora skador på fastigheten.Foto: Mikael Nilsson

Brandröken från platsen syntes under fredagen över stora delar av Malmö. Under lördagen pågick fortfarande räddningstjänstens arbete på platsen med att söka efter glödbränder i huset.

– Det finns fortfarande en rasrisk inne i byggnaden, säger Mattias Sköld, inre befäl vid räddningstjänsten Syd. Det är försiktighetsprincipen som gäller.

Tiotalet brandmän arbetade på brandplatsen och kommer, enligt prognosen, att vara kvar och arbeta med det akuta släckningsarbetet en bra bit in på söndagen.

Därefter väntar inventering av skadorna i fastigheten. Det man hittills vet är att det ska finnas flera lägenheter med totalskador.

Flera lägenheter tros ha blivit totalförstörda. Samtliga cirka 30 lägenheter har fått skador i olika omfattning.Foto: FRITZ SCHIBLI / FRITZ SCHIBLI - FZ WEBBFILM

Hyresgäster har själva berättat hur branden även slukat hela trappuppgångar i huset.

– Det kommer säkert att ta lång tid innan de boende kan flytta hem igen, säger Mattias Sköld.

I nuläget finns ingen prognos överhuvudtaget hur lång tid det kan ta.

Ingen person ska ha kommit till fysisk skada i samband med branden. Samtliga hyresgäster har efter katastrofen fått hjälp av antingen sina försäkringsbolag eller av socialtjänsten att ordna tillfälliga boenden. 

I flera fall är hyresgästerna tillfälligt förlagda på hotell.