150 ton gödsel brann – allmänheten varnades

Larmet kom in vid 21 under lördagskvällen och släckningsarbetet fortsätter under söndagen.
Foto: Mikael Nilsson
Foto: Mikael Nilsson
Foto: Mikael Nilsson

Det brinner fortfarande i det gödsel som förvarades i två stora maskinhallar på Vännberga herrgård utanför Eslöv.

Sammanlagt handlar det om 150 ton gödsel i 750 kilos säckar som fattat eld.

Men bara några timmars mellanrum fattade ytterligare två gårdar eld, där stora värden gick till spillo. En person har gripits misstänkt för grov mordbrand.

Branden på Vännberga herrgård bröt ut i två maskinhallar fyllda med halm och konstgödsel. Larmet kom in vid 21-tiden på lördagskvällen och släckningsarbetet fortsatte under söndagen.

– Det är fullt räddningspådrag här och det brinner väldigt mycket, sa ett vittne på plats under lördagskvällen.

Polisen spärrade av 300 meter runt de brinnande maskinhallarna på grund av giftig rökutveckling. 

– Inne i maskinhallarna finns gödningsmedel som tagit eld. Vi har också rasrisk och kan bara jobba ganska passivt, säger Måns Krook inre befäl vid räddningstjänsten.

VMA utfärdat efter branden

Under natten utfärdades ett VMA för Kungshult i Eslövs kommun. Räddningsledaren uppmanade alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. 

Ingen person ska ha kommit till skada i branden.  Räddningstjänsten berättar att de två byggnaderna i stort sett brunnit ner.

– De var övertända redan när vi kom fram till platsen så det var inte mycket att göra. Det finns andra byggnader intill men det har inte spridit sig dit, säger Måns Krook.

Ungefär 30 brandmän från fyra olika stationer deltog i släckningen. På söndagen räknade räddningstjänsten med att bara en mindre styrka behövde vara kvar för att bevaka att branden brinner ut av sig själv.

– Det har tagits ett beslut att bara låta det brinna av. Om man går in och försöker släcka är risken att släckvatten går ner och förorenar i grundvattnet, säger Måns Krook.

På söndagen beskrev Måns Krook att materialet fortfarande pyr och glöder. De båda maskinhallarna uppges vara på cirka 4 000 kvadratmeter stycket och även vara lagerplats för halm. 

Uppstod rökslöjor

På lördagskvällen och över på söndagsmorgonen fanns rökslöjor från branden över området och därför utfärdades ett VMA, Viktigt Meddelande till Allmänheten, om att gå inomhus och stänga dörrar och fönster.

– De som brinner är ett granulat, en kväveprodukt som kan bilda explosiva och nitrösa gaser, säger Måns Krook.

Under söndagseftermiddagen meddelade Räddningstjänsten att man med största sannolikhet skulle häva uppmaningen, sedan man inte anser det föreligga någon fara för kringboende.

I arbetet med släckningsarbetet står räddningstjänsten i nära kontakt med experter på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Polisen har samtidigt öppnat en förundersökning om grov mordbrand.

– Det har bara gjorts inledande åtgärder, som förhör med vittnen och andra personer på platsen. Den tekniska undersökningen har inte gått att påbörja och det är omöjligt att säga något om brandorsaken, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisen i region Syd.

Flera bränder

Inom loppet av ett par timmar skedde ytterligare ett par gårdsbränder. Utanför Tollarp eldhärjades en lada och även i Björkeröd mellan Tollarp och Linderöd startade en gårdsbrand.

Polisen undersöker om där finns något samband mellan bränderna. En person har gripits som misstänkt för en av bränderna. 

Se bilderna från branden på herrgården.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!