Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storbråket kring prinsens nya jobb: ”Favoriseras”

Vem är vem i det danska kungahuset?
Prinsessan Marie och prins Joachim stannar i Frankrike. Prinsen har fått jobb som försvarsattaché på den danska ambassaden i Paris. Nu kritiseras utnämningen.
Foto: HANNE JUUL / MEGA/IBL

Danska prins Joachim fick ett fint nytt jobb – utan att han ens sökte det.

Nu får statsminister Mette Frederiksen hård kritik för hur anställningsprocessen gick till. 

– Man får intrycket av att man tydligt favoriserar en kandidat bara för att den är från kungafamiljen, säger Eva Flyvholm, politiker i folketinget för Enhedslisten. 

Prins Joachim avslutade nyligen en ettårig utbildning på den franska militärhögskolan Ecolé Militaire. Det dröjde sedan inte länge innan han fick ett nytt tjusigt jobb. Prinsen stämplar snart in som försvarsattaché på den danska ambassaden i Paris. 

Utnämningen har väckt stor kritik. Folketingspolitikern Eva Flyvholm vänder sig mot att prinsen gick före fem kandidater i kön – trots att han inte ens hade sökt jobbet. Det är statsminister Mette Frederiksen som har sista ordet när det gäller de här tjänsterna och har försvarat anställningen, men Eva Flyvholm tycker inte att hon ger några tydliga svar. 

– Vi är inte nöjda med att inte får ett principiellt svar på om det är ett ordentligt och normalt sätt att anställa på. Det är oacceptabelt, säger hon till BT.

Statsminister Mette Frederiksen ställs mot väggen om anställningen av prins Joachim.
Foto: LISELOTTE SABROE / AP
Eva Flyvholm, politiker i folketinget för Enhedslisten, är kritisk till anställningsförfarandet. ”Det är oacceptabelt”, säger hon till BT.
Foto: Pressbild
Försvarsminister Trine Bramsen försvarar anställningen.
Foto: Pressbild
En kungahusexpert tror att det passar drottning Margrethe bra att ha sin sin i Paris.
Foto: Per Morten Abrahamsen

Goda relationer med drottningen

Det var fem personer som hade sökt tjänsten – prinsen var inte en av dem. 

– Jobbet var ute och så bara avbryter man anställningsprocessen och anställer prins Joachim. Det är inte ett normalt förfarande, säger Eva Flyvholm.

Försvarsminister Trine Bramsen rycker ut till Mette Frederiksens försvar om anställningen. 

– Prinsen har en lång anknytning till försvaret och avslutar den här månaden Frankrikes högsta militärutbildning i ledarskap. De kompetenserna kommer användas tillsammans med hans ingående kunskaper om landet och kulturen, säger hon. 

Kungahusexperten Søren Jakobsen tror att anställningen är ett resultat av goda relationer mellan drottning Margrethe och Mette Frederiksen.  

– På det här sättet slipper drottningen konkurrensen mellan kronprinsparet och prins Joachim och Marie, säger han till Ekstrabladet

TV: Mer om det danska kungahuset

Hur bra koll har ni på den danska regenten?

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!