Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Storbedragare lurade till sig miljoner – med en kändisapp

Skånske storbedragaren är misstänkt för nya brott. Foto: ULF RYD
Marknadsföringen för appen innehöll flera kändisar. Foto: Polisen

Den nya appen skulle revolutionera kommunikationen på nätet. Och en försäljning av appen till Google skulle ge vinster på tiotals miljoner.

Företagare misstänks ha lurats att investera miljonbelopp – mot löfte om en vinst på 65 miljoner kronor.

Men allt var en bluff. Appen fanns inte och de investerade pengarna ska ha slussats till personer med kopplingar till tung gängkriminalitet i Göteborg. 

En 53-årig flera gånger dömd storbedragare misstänks ligga bakom bluffen.

Appen skulle ge användarna möjlighet att lägga upp och dela röstinspelningar och att följa bland annat musiker. Enligt det exklusiva promotionmaterialet skulle användare bland annat kunna följa Bruce Springsteen, Avicii, Rihanna och Miley Cyrus genom appen. 

Utvecklingsmöjligheterna beskrevs utförligt: användarna skulle själva på ett smidigt sätt kunna sprida ljudfiler med valda grupper, något som enligt prospektet skulle kunna revolutioner till exempel utbildning på distans.

Avsikten ska ha varit att sälja appen till Google vilket skulle en vinst på flera tiotals miljoner kronor, enligt handlingar som Kvällsposten tagit del av.

Skulle tjäna miljoner – men allt var en bluff, enligt en person med god insyn. Foto: EXPRESSEN

Men allt var en bluff, enligt en person med god insyn. Utvecklingsskisserna och reklamprototyperna var luftslott – appen fanns inte. Det framgår bland annat av ett mål i en tingsrätt.

Skånsk affärsman lurad

En av dem som ska ha lurats är en 60-årig skånsk affärsman. Han drogs in i affären av en tidigare affärskontakt, en 61-årig nu brottsmisstänkt och häktad Malmöföretagare. De två lärde känna varandra då affärsmannen kontrakterade 61-åringen för ett antar entreprenadarbeten i byggbranschen. 

Under våren 2015 kontaktar 61-åringen affärsmannen – en fantastisk investeringsmöjlighet har uppdagats kring utvecklingen av en helt ny appbaserad tjänst Om affärsmannen investerade i den nya appen skulle det ge en avkastning på minst 65 miljoner kronor, pengar som skulle rulla in när appen såldes till ett större mjukvaruföretag - ett namn som nämndes som potentiell intressent var Google.

Makalös vinst utlovades

Involverad i projektet var ytterligare en man, den tidigare dömde storbedragaren - vida känd för sitt samröre med tungt kriminella i bland annat Malmö.

Affärsmannen kände sig trygg, han hade ju tidigare samarbetat med 61-åringen. Och den utlovade vinsten var ju makalös. Han investerade 6 780 000 kronor i projektet genom ett antal överföringar till konton som disponerades av 61-åringen. Men under sommaren började affärsmannen misstänka att något inte stod rätt till men genom intyg och uppmaningar från flera olika håll förmåddes affärsmannen fortsätta investera i den falska appen.

Affärsmannen får bland annat ett mejl den 1 september. Avsändare är en jurist i Schweiz, Dr. Jur. Peter Weibel. Affärsmannen uppmanas föra över 200 000 euro till ett konto som disponeras av 61-åringen, gör han detta kommer 40 miljoner kronor att betalas ut inom 24 timmar.

Senare utredning har visat att någon Dr. Jur. Peter Weibel inte går att hitta. Den adress som anges för juristfiman existerar förvisso, men där ligger en klinik som sysslar med rehabilitering av idrottsskador.

Även en svensk advokat går i god för investeringarna. Denne advokat kommer sedan att uteslutas ur advokatsamfundet på grund av sitt agerande.

Polisen misstänker: Allt är en bluff

Nu misstänker polisen alltså att det hela är en bluff. Den brottsmisstänkte 61-åringen har inte agerat ensam. Redan tidigt presenterades en samarbetspartner för affärsmannen, en 53-årig man. Vad affärsmannen inte fick veta var att 53-åringen tidigare dömts för grova bedrägerier, och är vida känd för sitt samröre med grovt kriminella. Utredningen rörande den falska appen har påvisat tydliga band mellan de konton som affärsmannens investerade pengar hamnade på och den dömde 53-åringen.

Ytterligare en person förekommer i utredningen – en 58-åring vars inblandning i storbedragarens tidigare bedrägerier och som dessutom knyts till konton där affärsmannens pengar hamnade, enligt handlingar rörande personerna i härvan som Kvällsposten tagit del av.

Kopplingar till Göteborg

Samtidigt som miljonturerna kring den falska appen utreds i Malmö utreds ett ärende i Göteborg. Misstankarna gäller grovt penningtvättsbrott. Pengarna som affärsmannen i Malmö investerade i appen som aldrig blev verklighet misstänks ha slussats till en av nyckelpersonerna i Göteborgs blodiga gängkrig. 

Göteborgaren har ertappats även tidigare med stora belopp som polisen misstänkt kommer från kriminalitet.

Hösten 2014 stoppades han i en bil i Skåne med 241 000 kronor i kontanter som togs i beslag. Några månader senare var det dags igen: den kände gängkriminelle göteborgaren togs med en skokartong full med pengar, över en halv miljon kronor, på Centralstationen i Göteborg. 

Samtidigt kunde utredningen visa att mannen inte tjänat några större summor legalt de senaste åren och han dömdes för samma brott som han nu misstänks för: för grovt penningtvättsbrott till tio månaders fängelse.

 

Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

 

De är inblandade i miljonbluffen:

"Storbedragaren"

53-årig dömd bedragare som blivit vida känd efter samröre andra kända kriminella, bland annat i MC-gäng. Tidigare dömd två gånger för bland annat grovt bedrägeri, 2003 och 2009, till ett år och sex månaders fängelse respektiver sju års fängelse.

Vid dessa båda bedrägerier dömdes 53-åringen för att ha förmått personer och bolag att investera mångmiljonbelopp mot löfte om stora framtida vinster.

 

"Affärsmannen":

60-årig företagare som enligt åklagaren investerat mångmiljonbelopp i den falska appen. Kontaktades av 61-åringen och erbjöds investera i appen, mot löfte om snar avkastning på minst 65 miljoner kronor.

 

"61-åringen":

Numera konkursad företagare som står storbedragaren nära. Hade tidigare en affärsrelation med "affärsmannen" genom sitt bolag som verkar i konstruktionsbranschen.

Sitter nu häktad i ett annat ärende, misstänkt för bland annat grovt bokföringsbrott.

 

"58-åringen":

Man knuten till Storbedragarens tidigare bedrägerier. Kan knytas till vissa av de konton som affärsmannens pengar hamnade på. 

Sitter nu häktad i samma ärende som 61-åringen.

 

"Advokaten":

Företrädde 61-åringen och var en av dem som genom intyg förmådde Affärsmannen att investera pengar i appen.

 

"Pengatvättaren":

28-årig man till vilken de pengar som affärsmannen investerade i den falska appen slussades. 28-åringen har under flera år pekats ut som en ledarfigur i den tungt kriminella gängmiljön i Göteborgsområdet Södra Biskopsgården. 

Sitter häktad i Göteborg misstänkt för grov penningtvätt. Är även tidigare dömd för just grovt penningtvättsbrott efter att ha ertappats med stora belopp som inte tjänats ihop på laglig väg.