Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Massiva aktionen i Danmark: Fruktade angrepp mot iranier

På fredagen stoppades alla trafik från Danmark till Öresundsbron av tungt beväpnad polis. Samma sak gjordes på svenska sidan.Foto: NILS MEILVANG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Insatsen ska ha gällt ett hot mot en grupp exiliranier.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under fredagen pågick en massiv polisinsats i Danmark.

Gränsen mellan Sverige och Danmark stängdes av, likt broar och vägar runt Själland.

Enligt DR handlade det om ett säkerhetsärende knutet till en grupp exiliranier i Danmark, som ska ha utsatts för hot.

En stor polisaktion ägde på fredagen rum i Danmark, med anledning av ett misstänkt planerat angrepp mot exiliranier i Danmark. Det erfar DR, som har fått uppgifterna bekräftade från flera olika källor.

PET, danska säkerhetspolisen, var oroliga över säkerheten för specifika personer, som var knutna till en politisk grupp av exiliranier. Gruppen blev offentligt känd efter ett terrorangrepp mot en militärparad i den iranska orten Ahvaz.

Hotet mot exiliranierna, som tillhör gruppen ASMLA (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz), tros ha varit politiskt motiverat. ASMLA har bland annat kallat angreppet på militärparaden i Iran, då runt 25 personer mördades, för ”ett legitimt mål”.

Vem som står bakom det förmodade hotet är däremot fortfarande okänt.

Sökte efter en Volvo

I samband med avspärrningarna efterlystes en svensk Volvo, som hade smitit vid en poliskontroll. Fordonet, och dess passagerare, har senare visat sig inte ha någonting med ärendet att göra.

Föraren till bilen har uppgett att de smet från polisen eftersom de hade rökt hasch och saknade körkort.

En av männen i bilen är misstänkt för häleri.

– Han blev misstänkt för att han befann sig i Volvon. Han blev inte misstänkt för andra saker, varken trafikbrott, terror, kidnappning eller något organiserat alls, har hans advokat Asser Gregersen tidigare sagt till DR.

PET vill inte kommentera DR Nyheders uppgifter, enligt TT.