Vidskepelse eller inte, men antalet utryckningar för brandkår och räddningstjänst ökar just fredagen den 13. - En vanlig fredag inträffar det i snitt 240 olyckor och fredagen den 13 i snitt 257, berättar Jörgen Granefelt, statistiker på Räddningsverket.
16 fredagar
Jörgen Granefelt påpekar att statistiken bygger på de senaste 16 fredagen den 13 och egentligen är för få observationer för att säga något säkert. - Men vad som är säkert är att utryckningar som visar sig vara falsklarm ökar. Tvi, tvi för allt ont i världen, säger den skrockfulle när en svart katt går över vägen. Och att fälla upp ett paraply inomhus kan få vådliga konsekvenser, tror den vidskeplige. I dag är det fredagen den 13 och då inträffar betydligt fler olyckor än normalt, säger man på räddningstjänsten.- Folk verkar mer benägna att larma fredagen den 13, de ser olyckor överallt, säger han. Än i dag medför alltså fredagen den 13 ett visst obehag. - Skrock har alltid funnits, men var det kommer ifrån vet egentligen ingen, säger folklivsforskaren Lena Kettström Höök. Enligt Lena Kettström Höök är otursdagar ingen nyhet, och vi ska snarare vara lyckliga att vi har så få numera. - Förr fanns det otursdagar som kallades Tycho Brahe-dagar. Han hade räknat ut vilka dagar man skulle hålla sig lugn på och det kunde finnas 35 på ett år, berättar hon.
Utmanar
Vissa väljer ändå att utmana fredagen den 13 påstådda olycka. - Det finns klubbar som träffas fredagen den 13 och gör allt som brukar betyda otur. Och en viss Mats Sundin spelar bara med nummer 13, och det är väl också ett sätt att utmana det hela, berättar Lena Kettström Höök.