Stora otursdagen

I dag är det fredagen den 13 - årets mest otursamma dag.

I dag kommer Räddningstjänsten ha fullt upp och de skrockfulla lämnar inte huset för att fly olyckan.

Det gör de rätt i.

Vidskepelse eller inte, men antalet utryckningar för brandkår och räddningstjänst ökar just fredagen den 13. -  En vanlig fredag inträffar det i snitt 240 olyckor och fredagen den 13 i snitt 257, berättar Jörgen Granefelt, statistiker på Räddningsverket.

16 fredagar

 Jörgen Granefelt påpekar att statistiken bygger på de senaste 16 fredagen den 13 och egentligen är för få observationer för att säga något säkert. -  Men vad som är säkert är att utryckningar som visar sig vara falsklarm ökar.  Tvi, tvi för allt ont i världen, säger den skrockfulle när en svart katt går över vägen. Och att fälla upp ett paraply inomhus kan få vådliga konsekvenser, tror den vidskeplige. I dag är det fredagen den 13 och då inträffar betydligt fler olyckor än normalt, säger man på räddningstjänsten.- Folk verkar mer benägna att larma fredagen den 13, de ser olyckor överallt, säger han. Än i dag medför alltså fredagen den 13 ett visst obehag. -  Skrock har alltid funnits, men var det kommer ifrån vet egentligen ingen, säger folklivsforskaren Lena Kettström Höök. Enligt Lena Kettström Höök är otursdagar ingen nyhet, och vi ska snarare vara lyckliga att vi har så få numera. -  Förr fanns det otursdagar som kallades Tycho Brahe-dagar. Han hade räknat ut vilka dagar man skulle hålla sig lugn på och det kunde finnas 35 på ett år, berättar hon.

Utmanar

 Vissa väljer ändå att utmana fredagen den 13 påstådda olycka. -  Det finns klubbar som träffas fredagen den 13 och gör allt som brukar betyda otur.  Och en viss Mats Sundin spelar bara med nummer 13, och det är väl också ett sätt att utmana det hela, berättar Lena Kettström Höök.

FAKTA

fredagen 13
Det finns flera orsaker till att fredag den13 anses vara en otursdag.
I den nordiska mytologin berättas hur svekets och ondskans gud Loke kom som den 13:e gästen till ett gästabud i Valhall - och sedan dödade Balder.
Det satt 13 personer kring bordet under Jesus sista måltid och Jesus korsfästes på en fredag.
I USA hoppar man ofta över den trettonde våningen när man bygger hus.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!