Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stora insatsen: Endast ett skjutvapen hittades

Foto: Alexander Vickhoff

Två dagars specialinsatser mot kriminella nätverk i Malmö under polisens Operation norrsken ledde inte till några större beslag. 

Men öppen droghandel i flera bostadsområden har slagits ut, enligt polisen.

– Det skapar en otrygghetskänsla när man går förbi och ser att de helt öppet och ogenerat står och säljer narkotika, säger lokalpolisområdeschef Andy Roberts till TT.

Den största vinsten med en sådan här specialinsats, där uppemot 250 poliser och samverkande myndigheter deltagit, är därför att Malmöborna kan känna en större trygghet, säger han.

Gemensamma utrymmen, som till exempel trappuppgångar och förrådsutrymmen, i stadsdelarna Möllevången och Södra Sofielund har genomsökts.

En skenmanöver?

Ett skjutvapen beslagtogs, liksom mindre mängder narkotika och narkotikaklassade tabletter samt misstänkt stöldgods.

Tre bilar till ett värde av 800 000 kronor utmättes av Kronofogdemyndigheten, som också deltog i operationen.

– Det var inte bara bilar som utmättes, utan också klockor, ringar och halsband, berättar Roberts.

Operation norrsken utfördes inom ramen för Operation rimfrost, som bedrivs över hela landet.

– Vi fortsätter att hålla trycket så att det blir svårt att hantera vapen och sälja narkotika och sprängmedel. Om det blir större beslag så är det en bonuseffekt, säger Andy Roberts.

Insatsen i tisdags rörde sig över flera delar av Malmö. Det kan, enligt uppgifter till Sydsvenskan, ha varit en medveten skenmanöver för att hålla de kriminella elementen i ovisshet om var insatsen skulle äga rum. För att helt enkelt markera mot och skaka om de kriminella.

Uppgifterna om en skenmanöver kan dock inte bekräftas av varken lokalpolisområdeschefen Andy Roberts eller polismästare Stefan Sintéus.

– Men det är ingen hemlighet att vi har många tvångsmedel i gång i Malmö i de här kretsarna. Och det är klart att när vi gör de här insatserna så reagerar de kriminella. Då får vi lite gott därifrån också, säger Stefan Sintéus till Sydsvenskan.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!