Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stora hotet i Danmark – muterade viruset

Länderna valde helt olika vägar – nu visar det sig i siffrorna.
En forskare på Ålborgs universitet analyserar ett positivt coronatest för att se om det är någon av de nya muterade varianterna av viruset.
Foto: HENNING BAGGER / AP TT NYHETSBYRÅN
Den första danska medborgaren vaccinerades den 27 december. Jytte Margrethe Frederiksen, 83, fick sprutan.
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Smittspridningen i Danmark har inte varit så låg sedan i november. Ändå är det inte aktuellt att lätta på de tuffa restriktionerna. 

Hotet från de muterade virusvarianterna är för stort och forskare varnar för att det har varit en ”öppen dörr” in i landet. 

– Den brittiska mutationen är på framfart och vi får inte vaccin tillräckligt fort för att kunna vinna den kapplöpningen, säger statsminister Mette Frederiksen.  

Den danska kurvan har planat ut. Så låg som spridningen av coronaviruset har varit under de senaste tre dagarna har vi inte sett sedan i slutet av november

– Jag blir uppmuntrad av att se att spridningen minskar och att vaccineringen har kommit i gång så starkt, säger statsminister Mette Frederiksen i ett uttalande på Facebook. 

– Men samtidigt är jag bekymrad. 

Det som oroar Mette Frederiksen är de muterade varianterna av coronaviruset som har tagit sin in i landet. Framförallt är det den brittiska varianten som ställer till det. 

Hittills har 238 bekräftade fall av den nya varianten registrerats i Danmark, men troligen är siffran mycket högre eftersom man inte har kunnat kontrollera alla positiva coronatest. För varje vecka är det en större del av de bekräftade covid-19-fallen som visar sig vara den brittiska varianten. 

Muterat virus kommer dominera

Enligt SSI, Statens serum institut, kommer det muterade viruset från Storbritannien bli den dominerande varianten av coronaviruset i Danmark under de kommande månaderna. Troligen redan i februari. 

Därför, menar Mette Frederiksen, är det inte läge att lätta på restriktionerna. 

– Vi riskerar att tappa kontrollen. Vi ska hålla nere smittan och vi är tvungna att hålla i och kämpa vidare, säger hon. 

Under helgen kunde också det första fallet av en sydafrikansk mutation av viruset konstateras i Danmark. Liksom den brittiska varianten ska den vara mer smittsam än den ”vanliga” formen av coronaviruset. 

Mette Frederiksen tror inte man kan vinna kapplöpningen mot det brittiska muterade viruset bara genom vaccination.
Foto: PHILIP DAVALI / EPA / TT
Forskaren Christin Wejse tycker att inreserestriktionerna har varit alldeles för svaga och att det varit ”en öppen dörr” in i landet.
Foto: Århus Universitet
Nu hoppas den danska regeringen kunna straffa de som inte sätter sig själv i 10 dagars karantän efter att man har varit ute och rest.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Krav på karantän

Att ännu en muterad variant av viruset nu finns i Danmark får Christian Wejse, som är forskare i infektionssjukdomar vid Århus universitet, att reagera kraftigt. Enligt tidningen Information tycker han att inreserestriktionerna har varit alldeles för svaga och att det varit ”en öppen dörr” in i landet. 

För att stänga den dörren hoppas nu den danska regeringen kunna straffa de som inte sätter sig själv i tio dagars karantän efter att man har varit ute och rest. 

– Det kommer till en början att bli böter men vid upprepade tillfällen kan det omvandlas till ett fängelsestraff, säger justitieminister Nick Hækkerup till TV2.

”Kärva månader framför oss”

För närvarande är alla restauranger, barer och kaféer stängda i Danmark. Kulturinstitutioner, köpcentrum samt alla butiker utom apotek och stora matvaruaffärer har också bommat igen. Dessutom får man inte samlas fler än fem personer på offentliga platser. 

Restriktionerna gäller till den 7 februari i första hand. Troligen förlängs de trots att vaccineringen kommit i gång. Mette Frederiksen ser det inte som någon avgörande vändpunkt än så länge.

– Ljuset och hoppet tänds med vaccinet, men vi vet att det fortfarande ligger några kärva månader framför oss, säger hon.

Så har covid-19 drabbat Danmark

Antalet smittade: 189 895.

Varav senaste dygnet: 807.


Antalet dödsfall: 1805.

Varav senaste dygnet: 30.


Antalet inlagda med covid-19 just nu: 817.

Varav i intensivvård: 132.


Antalet vaccinerade: 167 011.

Det motsvarar: 2,86 av 100 invånare.

TV: Coronaläget i Sverige och Danmark

Länderna valde helt olika vägar – nu visar det sig i siffrorna.