Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Elen tillbaka efter stort strömavbrott

Stora delar av Växjö var under onsdagen strömlöst.

Enligt Eon orsakades avbrottet av ett okänt fel i en luftburen ledning mellan Alvesta och Lessebo.

Strömavbrottet var mycket omfattande, enligt Smålandsposten påverkades 36 000 av Veabs kunder. Enligt Veab påverkades även leverans av värme och kyla till kunderna. 

Enligt de första rapporterna orsakades driftstoppet av en avgrävd huvudledning från Eon. Detta ändrades senare till att det troligtvis gällde en skadad luftburen ledning.

– Det är avbrott i den luftburna ledningen någonstans mellan Alvesta och Lessebo. Det är högst sannolikt inte fråga om någon avgrävd kabel, berättade Johan Aspegren på Eon till Smålandsposten.

5 000 av Eons kunder ska ha drabbats.

Enligt Smålandsposten har SOS fått flera larm om personer fastnade i hissar i samband med avbrottet. Flera butiker i centrum tvingades stänga och kunderna fick lämna butikerna. 

Reservledning ur funktion

Elförsörjningen till stadens lasarett drev under strömavbrottet av reservaggregat, enligt Smålandsposten.

– Lasarettet har ström. Och flera av våra egna anläggningar måste ha ström för att fungera, men hela Växjö kommer att vara strömlöst så länge vi inte får in något från Eon, säger Mats Lundin på Veab till Smålandsposten.

Vid 14-tiden meddelades att kunderna fått tillbaka elen, detta efter att en reservledning kopplats in. Man kommer nu att fortsätta arbetet med att hitta felet på huvudledningen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!