Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stora brister i coronavård på äldreboenden i Skåne

Myndigheten riktar kritik mot vården på äldreboenden under pandemin.
Foto: François Clouard / AdobeStock
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

IVO riktar hård kritik mot Region Skåne efter myndighetens granskning av äldrevården under pandemin. 

Skåne brister i fyra avseenden – bland annat har äldre som bor på särskilt boende inte fått vård utifrån den enskildes behov. 

– Detta är patienter som vi värnar om, oavsett vilket skede i livet de befinner sig eller var de vårdas och vi tar IVO:s kritik på största allvar, säger Rasmus Havmöller, regional chefläkare i Region Skåne, i ett pressmeddelande. 

Under tisdagen presenterade Inspektionen för vård och omsorg en granskning av coronavården på landets äldreboenden. Samtliga regioner får kritik men Skåne är en av elva regioner som får mer allvarlig.  

I beslutet som rör Skåne – som Kvällsposten har tagit del av – framgår det att regionen har brustit på följande fyra punkter. Kritiken beskrevs enligt följande: 

Äldre som bor på särskilt boende har inte fått vård och behandling utifrån den enskildes behov vid misstänkt eller konstaterad covid-19.

Äldre som bor på särskilt boende och deras närstående har inte fått information och gjorts delaktiga vad gäller vård och behandling vid misstänkt eller konstaterad covid-19.

Ställningstagande om och genomförande av vård i livets slutskede har inte skett i enlighet med gällande regelverk under covid-19 pandemin för äldre som bor på särskilt boende.

Det går inte att följa vården och behandlingen till äldre som bor på särskilt boende som haft misstänkt eller konstaterad smitta av covid-19 på grund av brister i primärvårdens patientjournaler

Rasmus Havmöller, regional chefläkare i Region Skåne, svarar på kritiken i ett pressmeddelande:  

– Detta är patienter som vi värnar om, oavsett vilket skede i livet de befinner sig eller var de vårdas och vi tar IVO:s kritik på största allvar. Vi är tacksamma för granskningen som är en del av vårt kontinuerliga och systematiska förbättringsarbete. Det ger oss en möjlighet att se vad vi ytterligare behöver förbättra, utöver de åtgärder som redan vidtagits. 

Skåne måste innan den 16 januari redovisa vilka åtgärder som ska vidtas för att komma tillrätta med bristerna. I pressmeddelandet skriver regionen också att arbetet med åtgärder redan har påbörjats. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!