Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen har hittat efterlysta Volvon

Dansk polis stängde på fredagen av samtliga förbindelser till Sverige. Bilden visar vägspärrar vid påfarten mot Öresundsbron på den danska sidan.
Foto: Micke Nilsson
Dansk polis efterlyste en svenskregistrerad svart Volvo V90, med registreringsnummer ZBP 546.
Foto: Micke Nilsson
Öresundsbron stängdes på begäran av polisen under fredagseftermiddagen.
Foto: BILDBYRÅN

Dansk polis stängde på fredagen av samtliga förbindelser till Sverige och Tyskland och en gigantisk polisinsats inleddes.

Man efterlyste senare en svenskregistrerad svart Volvo V90, med registreringsnummer ZBP 546.

Tre personer som misstänks ha koppling till ”allvarlig kriminalitet” färdades i bilen och polisen varnar människor från att ta kontakt med dem.

Nu uppger polisen att man hittat bilen – som undersöks av tekniker. 

Vid klockan 13.51 stängdes Öresundsbron av i båda riktningar på begäran av dansk polisen. Även Stora bältbron som förbinder Fyn och Själland ska ha stängts.

Polisen i Danmark ville inte kommentera varför broarna stängdes. Snart stoppades också trafiken över Helsingör samt färjorna mot Tyskland. På kort tid var hela Själland – Danmarks största ö och hem för huvudstaden Köpenhamn, avstängd. 

https://twitter.com/KobenhavnPoliti/status/1045650907516547072

Kort efter att Öresundsbron stängts av kunde svensk polis bekräfta att trafiken i riktning mot Sverige stoppats på begäran av dansk polis. Man ville inte kommentera vilka åtgärder som gjordes men Anna Göransson, presstalesperson på polisen i region syd meddelade att hela insatsen sköttes från dansk sida.

– Vi bistår och biträder dansk polis på dansk begäran och i det ledet är bron avstängd, säger hon.

Källor till Kvällsposten säger att det handlar om ett kidnappningsärende och att polisen jagat en svensk bil.

Ordern från dansk polis var att bilen skulle stoppas till varje pris, enligt en källa till Aftonbladet.

Dansk polis efterlyser svensk Volvo

Vid klockan halv fyra publicerade dansk polis en efterlysning av en bil. Man sökte efter en svart svenskregistrerad Volvo V90 från 2017 med registreringsnummer ZBP 546. 

Klockan 19 höll polisen en presskonferens vid Köpenhamns polishus.  Jørgen Bergen Skov, polisöverintendent, uppgav att man nu hittat bilen man sökt efter och att den undersöks av polis. Var eller när bilen hittades uppgav han däremot inte.

– Vi har ett fordon som vi tror är det riktiga fordonet, men jag vill inte kommentera personerna, säger han.

Jørgen Bergen Skov vill inte kommentera om de tre personerna är svenska medborgare eller vilken typ av brottslighet de misstänks vara inblandade i.

På fredagskvällen gjorde polisen ett tillslag mot en gård i byn Espe på Fyn, där ett område spärrades av. Enligt invånare i byn som BT och Ekstrabladet talat med cirkulerade en helikopter över platsen och man såg polis med vapen. Innan polisen gick in ska vittnen hört upp till fem knallar.

Från polisens sida har man valt att inte kommentera insatsen på gården. 

– Det kan jag inte kommentera, jag kan bara säga att vi har insatser runt omkring i landet, säger Riad Tolba på Köpenhamnspolisen.

Stals vid flygplats i Sverige

Den aktuella bilen har leasats från Volvo av en biluthyrningsfirman Hertz i Stockholm, men rapporterades stulen och ställdes av så sent som i måndags, enligt fordonsregistret.

– Jag kan bekräfta att det är Hertz som leasat bilen och att den är anmäld stulen. Men vi kommenterar inte vem som hyrt bilen, när eller var det skett. Det är frågor polisen får svara på, säger Anders Ternell, marknadschef och pressansvarig på Hertz.

En svensk registrerad Volvo V90 med registreringsnummer ZBP546 är efterlyst i Danmark. Bilen på bilden är av samma modell.
Foto: VOLVO

Bilen stals från Sturup flygplats, öster om Malmö, den första augusti i år. Men det handlar inte om en regelrätt stöld utan olovligt förfogande och bilen efterlystes i Sverige tre dagar senare.

– Det är någon som hyrt bilen och sedan inte lämnat tillbaka den, så man har gjort ett lagligt lån men inte lämnat tillbaka bilen enligt avtalet. Men jag vill inte uttala mig om vem som hyrt bilen, eftersom jag inte vet hur långt danskarna kommit i sin utredning, säger Calle Persson, presstalesperson på polisen i region syd.

Varför har dansk polis efterlyst bilen?

– Det får du fråga danskarna om, säger Calle Persson.

Polisen varnar för de misstänkta

I bilen misstänks tre personer ha färdats. Polisen menar att de har koppling till ”allvarlig kriminalitet”, enligt pressmeddelandet, men det är oklart om de är svenska medborgare. 

Polisen uppmanade vittnen att höra av sig med tips om bilen, men varnade för att närma sig personerna på egen hand.

– Vi har fått in riktigt mycket tips. Och av den anledningen vill jag understryka att ser man bilen, ska man låta bli att ta kontakt med dem som sitter i den, säger Riad Tolba på Köpenhamnspolisen till Ekstrabladet.

Men om personerna i bilen är farliga vill inte polisen kommentera när Ekstrabladet frågar. 

– Det kan jag inte kommentera. Jag kan blott konstatera att de kopplats ihop med allvarlig kriminalitet.


Militärhelikopter i luften

Enligt danska nyhetssajter pågick kontroller av fordon över hela Danmark och både militär och polis arbetade vid vägspärrarna. De fordon som körde över Öresundsbron mot Sverige kontrollerades av beväpnad polis.

Enligt uppgifter till Ekstrabladet flög en militärhelikopter över Roskilde. Först vid 19.56 upphävdes alla vägspärrar.

Den danska säkerhetspolisen PET har nu bekräftat att man deltar i insatsen. Dess tidigare operativa chef Hans Jørgen Bonnichsen har följt den stora insatsen under fredagen. Han har aldrig tidigare sett att man tagit till så extrema metoder.

– Jag har arbetat 41 år inom dansk polis och jag har aldrig upplevt någonsin tidigare att man har tagit till sådana här insatser, säger han.


Trafiken i gång under eftermiddagen

Klockan 15 uppgav Köpenhamnspolisen att förberedelser pågick för att öppna Öresundsbron igen. Tågtrafiken skulle även återupptas från Köpenhamns huvudbangård.

Några minuter efter 15 rullade de första tågen över Öresundsbron igen, uppger Skånetrafiken. Banedanmark, danska motsvarigheten till Trafikverket, meddelar att tågtrafiken till och från Själland är i gång, efter att polisen blivit klara med sin insats.

Bilden visar vägspärrar vid påfarten mot Öresundsbron på den danska sidan.
Foto: Micke Nilsson
Ladda hem Kvällspostens app för senaste nytt.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!