En stor härva med Tramadol-tabletter har avslöjats i Eslöv Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNEn stor härva med Tramadol-tabletter har avslöjats i Eslöv Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
En stor härva med Tramadol-tabletter har avslöjats i Eslöv Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
En stor härva med Tramadol-tabletter har avslöjats i Eslöv. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNEn stor härva med Tramadol-tabletter har avslöjats i Eslöv. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
En stor härva med Tramadol-tabletter har avslöjats i Eslöv. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stor Tramadolhärva avslöjad – fyra gripna

Publicerad

En stor härva med Tramadol-tabletter har avslöjats i Eslöv.

Under tisdagen greps fyra personer, som nu anhållits av åklagare.En stor härva med Tramadol-tabletter har avslöjats i Eslöv.

Under tisdagen greps fyra personer, som nu anhållits av åklagare. Fler personer kommer också att gripas. 

Allt fler unga i Sverige missbrukar Tramadol, som har stora likheter med heroin. Det är starkt beroendeframkallande och framkallar svår abstinens.

– Det är väldigt populärt i missbrukarkretsar just nu, säger kammaråklagare Peter Larsson.

 2016 beslagtog polisen och tullen sammanlagt 975 000 tabletter. Det är nio gånger mer än 2010.

– Det mesta som vi kan härleda kommer från Thailand. Det är många gånger beställt via internet och kommer i postflödet, har Lars Hansson, Tullverkets narkotikaexpert, tidigare sagt.

Lätt få tag i

Preparatet är lätt för ungdomar att få tag i, det går till exempel att beställa via svenska internetsidor. Det är också lätt att ta utan att omgivningen märker något – en liten tablett som inte luktar. Det som gör att missbruket avslöjas är ofta de krampanfall som en högre dos kan medföra.

Enligt kammaråklagare Peter Larsson skedde polisens razzia efter en särskild spaningsinsats mot en fastighet i Eslöv.

På platsen ska det ha anträffats en sådan mängd med Tramadoltabletter att han valt att rubricera ärendet som ett synnerligen grovt narkotikabrott.

Handlar det om värden för miljonbelopp?

– Jag vill inte ge några kommentarer på den punkten just nu. Vi är alldeles i inledningsskedet och ytterligare personer är aktuella för gripanden, säger åklagaren.

De anhållna personerna sitter i Malmö respektive Lund. Enligt Peter Larsson har bara en av de fyra gripna anknytning till Sverige. 

Kan vara livsfarligt

I rekommenderade mängder – reglerad av vården – används Tramadol som smärtlindrande. I för höga doser kan det vara livsfarligt.

Både polisen och sjukvården har under en längre tid varnat för den beroendekallande substansen.

Det är en beroendeframkallande syntetisk opioid som fäster på samma receptorer i hjärnan som heroin. Det är ångestdämpande och kan ge en viss känsla av eufori.

Men det ger även ganska kraftiga abstinenssymptom med kräkningar, svettningar, smärta i leder och stark ångest. 

Ganska snart måste man öka dosen för att få samma effekt och snart har man utvecklat ett riktigt beroende som kräver sjukvård.

Enligt sjukvården kan det leda till allvarliga epileptiska anfall. Enligt tull och polis finns preparatet ofta på samma ställen som det säljs cannabis och är lättillgängligt. Det marknadsförs också som relativt ofarligt. 

Relaterade ämnen
Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag