Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försäkringskassan stoppar bolag efter fuskmisstankar

Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Under tisdagen slog polisen till i en razzia och grep sammanlagt sex personer på olika adresser i Malmö. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

13 personer ingår nu i den härva av personer som misstänks ha blåst Försäkringskassan på över tio miljoner kronor.

Bland de anhållna finns både assistenter och företrädare för ett bolag i Malmö. 

– Jag kan inte berätta någonting, säger en företrädare för bolaget till Kvällsposten.

Det är Ekobrottsmyndigheten i Malmö som utreder den aktuella härvan med misstänkt fusk. De misstänkta brotten ska ha begåtts i Malmö.

Enligt kammaråklagare Björn Rosenlöf misstänks fusket ha startat 2013 och pågått fram till i dag.

Under tisdagen slog polisen till med en razzia och grep sammanlagt sex personer på olika adresser i Malmö. Ärendet rubriceras som grovt bidragsbrott.

Under onsdagen greps sedan ytterligare personer. På eftermiddagen bekräftade Malmö tingsrätt att sammanlagt 13 personer ingick i härvan och där domstolen förordnat offentliga försvarare.  

Kammaråklagare Björn Rosenlöf är tills vidare återhållsam med uppgifter, men bekräftar att det bland de anhållna finns både assistenter och företrädare för ett större assistansbolag i Malmö.

Det utpekade bolaget har en omsättning på 90 miljoner kronor. Företaget skriver på sin hemsida att man arbetar utan vinstintresse och för ett samhälle tillgängligt för alla.

Man skriver också att målet är att hjälpa så många kunder som möjligt genom att deras assistenter får hög lön, och på så sätt ge kunden all den hjälp som behövs.

10-11 miljoner

Enligt åklagaren är det Försäkringskassan som anmält det misstänkta fusket till åklagare.

Det ska ha inbringat minst 10-11 miljoner kronor - så långt man kan överblicka just nu.

– Men det här kan mycket väl svälla och omfatta både fler misstänkta och mer pengar, säger Björn Rosenlöf.

När det gäller de sex först anhållna kan häktningsförhandlingar komma att hållas under fredagen.

Försäkringskassan skriver i ett uttalande att man nu kommer att fatta beslut om att stoppa de aktuella utbetalningarna till företaget som misstänks för inblandning i miljonsvindeln.

Anmäls till IVO

 Företaget tros ha spelat huvudrollen i härvan och varit den som administrerat ersättningarna till brukarna.

Försäkringskassan kommer också att göra en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som har möjlighet att fatta beslut om att dra in det aktuella företagets tillstånd.

– Beslutet att stoppa utbetalningarna ska dock påverka brukarnas rätt till assistansersättning. Kontakter tas med brukarnas hemkommun för att säkerställa att ingen ska stå utan omsorg, säger Viktor Svensson, pressekreterare på Försäkringskassan.

Försäkringskassan har de senaste åren avslöjat en rad bedrägerier med assistansersättning.

 

LÄS OCKSÅ: Tog 15 år att stoppa misstänkt miljonfusk 

 

Avslöjar fuskare

Ärendena startar ofta genom tips till Försäkringskassan, som sätter in egen spaning för att dokumentera hur sjuka brukarna, de som uppbär ersättning, i själva verket varit.

I en rad fall har Försäkringskassan avslöjat personer som på papperet varit multihandikappade - men som i verkligheten kunnat röra sig helt normalt och både arbetat och spelat fotboll.

I flera av fallen har bedrägerierna iscensatts av företrädare för assistansbolag och där brukare tvingats medverka genom att spela sjuka.  

Kvällsposten har varit i kontakt med det aktuella företaget i Malmö.

– Jag kan inte berätta någonting, säger en företrädare för bolaget i telefon. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!