Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hotfull beväpnad man greps efter polisinsats

Strax före midnatt meddelade polisen att en person är gripen i Forsheda.
Foto: EXPRESSEN
Insatsen i Forsheda.Foto: Carl Carlert.

På onsdagskvällen gick ett viktigt meddelande till allmänheten där invånare i Forsheda uppmanades att stanna inomhus på grund av en pågående polisinsats.

Vägar stängdes av utanför det småländska samhället och trafiken fick vända.

– Vittnen ringde in och berättade om en hotfull person med pistol, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen region Öst.
Under torsdagen konstaterade polisen att det inte handlade om ett riktigt vapen.

Vid 23.31 på onsdagskvällen gick ett viktigt meddelande till allmänheten ut via Sveriges Radio som riktade sig till invånare i det lilla samhället Forsheda, utanför Värnamo i Jönköpings kommun, där en stor polisinsats ägde rum.

”Polisen uppmanar allmänheten i Forsheda att tills vidare hålla sig inomhus på grund av en pågående polisinsats”, stod det i meddelandet.

– Jag kan gå inte in i detalj men de vittnen berättade att det fanns en hotfull person med en pistol som de uppfattade som riktig. Sådant tar vi på stort allvar, berättade Thomas Agnevik som är presstalesperson vid polisen region Öst

Polisen berättade att en person rört sig utomhus i Forsheda med ett pistolliknande föremål.

– Vilket då kunde vara en fara för allmänheten. Samtidigt såg vi att folk gick ut på gatorna och det tyckte vi var olustigt, så därför gick vi ut med ett VMA. Det är ovanligt, men vi tyckte att det var ett bra sätt att få folk att förstå att de skulle stanna inne, säger Lars-Göran Nilseryd, presstalesperson vid polisregion Mitt till TT.

Ett tiotal patruller skickades till platsen och mannen kunde gripas efter förhandling.

– Vi försöker alltid att lösa det med minsta möjliga våld. I första hand försöker vi att tala folk till rätta, säger Lars-Göran Nilseryd.

Strax efter midnatt uppgav polisen att insatsen var avslutad och att en person var gripen.

– Vi har en person gripen för brott och inga personer är skadade. Polisen håller på med utredningsärenden på platsen, men läget är just nu lugnt, sade Lars-Göran Nilseryd vid polisregion Mitt under natten mot torsdag.

Ingen riktig pistol

Under tosdagen har polisens tekniker konstaterat att det inte rörde sig om ett riktigt vapen vilket lokala medier rapporterar, berättar TT.

Mannen var först misstänkt för grovt olaga hot och grovt vapenbrott, men misstänks nu för olaga hot.

Flera civila blev under natten vittnen till dramat. De berättar att de såg mannen gå runt och vifta med ett pistolliknande föremål. De vittnen som Expressen pratade med beskrev också mannen som hotfull.

– Det var en man som sprang runt och gapade och skrek på folk. Sedan tog han upp ett pistolliknande föremål. Polisen är ute med hundar och söker just nu, sade ett vittne till Expressen.

Ett vittne såg mannen på tjugo meters avstånd sittandes på ett räcke.

– Han satt på räcket hos grannarna.
Vittnet berättade att mannen hade en stor kromad revolver, ett vapen som polisen nu alltså konstaterat inte är riktigt.

Ett annat vittne säger att mannen uttalade hot mot boenden som tittade på honom. 

– För några timmar sedan hörde jag någon som gapade, skrek och hotade folk som tittade ut genom sina fönster. Han skrek: ”vad fan glor ni på, jag ska spränga husen”. Han gick här fram och tillbaka en bra stund. Sedan det såg ut som han höll en pistol i handen. Men jag kan inte med säkerhet säga att det var det.

Två vittnen säger att man sett poliser brotta ned en man i Forsheda.

Den lokala sajten Höglandsnytt berättade  att samtliga infarter spärrades av in till samhället under det pågående dramat.

– Min arbetskollega, som jobbar natt, fick inte åka in utan blev stoppad vid bensinmacken, säger ett vittne.

Dömd för narkotikabrott

Mannen som gripits satt på torsdagsförmiddagen i arresten. En jouråklagare har anhållit honom för grovt olaga hot och grovt vapenbrott men den rubriceringen är alltså ändrad till olaga hot

Thomas Agnevik säger att den anhållna mannen är dömd för flera narkotikabrott sedan tidigare.

– Det handlar om flera domar. Så vi har tagit prover på honom för att se om han var drogpåverkad vid tillfället.