Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stor oro i lägret efter Mihaelas försvinnande

Mihaela, 25, har varit försvunnen sedan i söndags.

På måndagen genomförde Missing people två olika skallgångar. Foto: Peo Möller

25-åriga Mihaela försvann spårlöst i söndags – och är på tisdagsmorgonen inte funnen.

Kvar på platsen utanför Ica Maxi på Råå där hon tiggde under söndagen fanns hennes cykel och mugg med pengar.

Efter försvinnandet är oron nu stor på campingen där Mihaela och hennes närstående bor.

– De i lägret är mycket oroliga, de är rädda, säger Angela Elek från daghärbärget Värmestugan, där Mihaela brukar äta.

Mihaela sågs senast vid 10.30-tiden i söndags när hon tiggde pengar utanför Ica Maxi vid Råå söder om Helsingborg. Kvinnan bor på närbelägna campingen Stenbrogården och väntades komma hem i söndags kväll.

– Hon brukar sitta på samma ställe vid Ica Maxi och hålla kontinuerlig kontakt med sin pojkvän som sitter på ett annat ställe. De brukar träffas efter dagen för att äta och ta sig tillbaka till campingen tillsammans, säger Per Pehrsson, samordnare för EU-migranterna i Helsingborgs stad.

Kaffe med pojkvännen

Enligt uppgifter till Kvällsposten drack Mihaela kaffe med sin pojkvän i söndags morse innan de gav sig av från campingen som vanligt.

Mihaela satt sen på sin vanliga plats. En bit bort satt en annan kvinna från campingen och det var hon som först noterade att Mihaela var borta. När pojkvännen kom till platsen på eftermiddagen var fanns bara Mihaelas cykel, ett klädesplagg och hennes mugg med pengar kvar.

Mihaela själv var försvunnen.

Enligt vad pojkvännen berättar för Kvällsposten hade de två varit i Sverige sedan i vintras, men planen var att återvända till Rumänien nästa vecka.

"Rätt att göra vad hon vill"

Polisen har bekräftat att de såg henne vid 10-10.30 via övervakningskamerorna på Ica Maxi på Råå. Men efter det slutar spåren efter 25-åriga Mihaela.

– Vi har sett på övervakningsfilmer och där kan man se att hon satt fram till 10-10.30. Sen finns hon inte mer på filmen, vad som har hänt det vet vi inte. Hon har väl gått därifrån, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson, presstalesperson för polisområde nordvästra Skåne.

Men trots det plötsliga försvinnandet arbetar polisen just nu utifrån teorin att hon försvunnit på egen hand.

– Det är en vuxen kvinna, hon har rätt att göra som hon vill. Det är inte alls otroligt att hon försvunnit av fri vilja. Det är inte ovanligt att man av olika anledningar att bryta upp och lämna sina anhöriga, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

På måndagen genomförde Missing people två olika skallgångar för att leta efter 25-åriga Mihaela. Och även om ingen träffade på henne gjordes vissa fynd. Om de kan knytas till hennes försvinnande är oklart.

Trots fynden och Mihaelas tillhörigheter utanför affären finns det på tisdagsmorgonen ingen brottsmisstanke.

– Det finns ingenting som tyder på att det skulle vara ett brott begånget, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Hennes tillhörigheter som lämnades kvar?

– Det var en cykel och en mugg med ett par mynt i. Det var inga större summor. Det behöver inte betyda att ett brott är begånget, det kan betyda. Som jag säger har vi gjort en efterlysning. Och vi har fått massa tips under natten som vi följer upp under dagen.

Stor oro i lägret

Angela Elek från daghärbärget Värmestugan, där Mihaela och de andra från campingen enligt uppgift brukar äta middag, hjälpte Mihaelas anhöriga och vänner att anmäla försvinnandet till polisen.

– De i lägret är mycket oroliga, de är rädda. De vet inte vad detta handlar om, det är så mycket hat på olika Facebooksidor till exempel och de vet inte om det här har något med det att göra, om det är någon som gått ett steg längre

Enligt Per Pehrsson var polisen på plats på campingen under söndagen och måndagen för att prata med oroliga vänner till Mihaela.

– Oron är just nu stor i lägret, alla är oroliga. Det bor ungefär 50 personer där och många är släkt och vänner. Polis och tolk har varit på platsen hela natten och morgonen, säger Per Pehrsson.