Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stor oro för mer trängsel på tågen

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Tågvärden Cassandra GustafssonFoto: Privat
Mattias Hennius, presschef på Skånetrafiken.Foto: Skånetrafiken
Pågatågen kör som vanligt meddelar Skånetrafiken.Foto: SKÅNETRAFIKEN

I spåren av coronavirusets spridning har antalet resenärer på tågen minskat.

Bland de anställda på tågen finns en stor oro för att Skånetrafiken ska komma att glesa ut avgångarna. 

– Det ska inte bli en riskfaktor att åka tåg, det ska vara säkert för de som arbetar på tågen och för resenärerna, säger tågvärden Cassandra Gustafsson.

Kritiken har lyfts i ett upprop på nätet som fackföreningen Seko har dragit i gång. Uppropet ”Låt Pågatågen rulla” har på bara några dagar samlat över 2 000 underskrifter, rapporterar bland andra SVT Nyheter Skåne.

Bakgrunden till Skånetrafikens vilja att göra förändringar i trafiken är antalet passagerare, som på kort tid rasat kraftigt till följd av viruskrisen.

– Om man tänker sig att det går hela bussar och tåg som i stort sett är tomma är det inte bra. Det finns ju en nyans mellan helt fullt och nästan tomma, säger Mattias Hennius, presschef på Skånetrafiken.

Under tisdagen har man dock bara tagit beslut om att glesa ut bussavgångarna i Hässleholm och Lund med cirka 15 procent vardera.

– Det här är då saker som har beslutats nu och det kan komma fler sådana beslut. Vi ser alltid över trafiken och gör anpassningar. Det kan bli fler sådana anpassningar, säger Mattias Hennius, presschef för Skånetrafiken.

”Ska inte bli en riskfaktor att åka tåg”

Tågvärden Cassandra Gustafsson hoppas att stödet för protesterna ska få Skånetrafiken att inte göra fler reduceringar av trafiken.

– Skånetrafikens förslag är nånting som vi tycker är oroväckande. Jag hoppas att de kommer fundera ett varv till innan de tar ett beslut, säger Cassandra Gustafsson.

Ett argument som förs fram i kritiken är att reducerade turer inte skulle bidra till minskad smittspridning. 

Tvärtom skulle risken att drabbas kanske ökas eftersom fler resenärer skulle hänvisas till färre avgångar, vilket i sin tur skulle leda till trängsel ombord. 

– Om det blir färre tåg så skulle det innebära att fler folk trängs ombord. Det ska inte bli en riskfaktor att åka tåg, det ska vara säkert för de som arbetar på tågen och för resenärerna, säger Cassandra Gustafsson.

Fortfarande trångt på tågen

I Stockholm har trafikbolaget SL reducerat sina avgångar i kollektivtrafiken vilket fått till följd att resenärerna under flera dagar drabbats av intensiva trängselproblem.

För Skåne fruktar Cassandra Gustafsson ett liknande scenario om trafiken skulle glesas ut.

– Det händer fortfarande att det är så mycket folk överallt att vi inte ens kan ta oss genom tåget. Vi vill inte att det ska bli som Stockholm där folk står tätt intill varandra, säger hon.

Mattias Hennius poängterar att det inte finns någon ambition från Skånetrafikens sida att skapa trängsel på bussar och tåg.

– Vi har sett det här uppropet och och sagt att så klart lyssnar vi på synpunkter vi får in på vår trafik via sociala medier och olika kanaler.

Är det ekonomiska skäl som ligger bakom de här anpassningarna?

– Det är en del i det. Skälen är två. För det första är Skånetrafiken en del av Region Skåne och då är det viktigt att vi kan lägga resurser där de verkligen behövs. Dessutom har vi som Sverige i stort redan många sjukskrivningar och det kan bli fler. Då kan vi tvingas dra in trafiken akut.  Därför är det bra att ta höjd redan nu, säger Mattias Hennius.

Danska knepet för att minska trängseln i matbutikerna: