Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stor oro efter mystisk älgdöd i södra Sverige

En jägare rastade sin hund som markerade för tjurkalven som inte kunde gå ordentligt utan mer drog bakänden efter sig. Två timmar senare låg älgkalven ner och kunde inte resa sig. Den hade försökt äta och hade blåbärsris i svalget. Här frilägger Peter Nilsson tanduppsättningen på kalven. I södra Sverige har flera älgar självdött sedan juni 2013. En teori är att det är vitaminbrist som orsakar älgdöden. Foto: Lasse Le Carlsson

Den mystiska älgdöden fortsätter i södra Sverige.

Oron är stor hos jägare och experter.

- Det handlar om en mycket, mycket allvarlig störning i vår miljö, säger Lennart Balk, forskare och docent vid Stockholms universitet.

En av teorierna är att de onaturliga dödsfallen beror på vitaminbrist hos älgarna.

Besiktningsmannen om några av fallen

2013

18 december: En självdöd älgko hittas vid Skrapsjön, Olofström, när den fortfarande är varm. Det finns inga tecken på dödskamp och den har inga synliga skador. Ögonen är klara men pälsen lossnar lätt. Kon transporteras till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala för undersökning.

20 december: En självdöd tretaggare ligger bredvid en stig i Sibbhult. Det finns inga tecken på dödskamp eller allvarliga synliga skador.

27 december: En älgkalv hittas i Odenssvalehult. Den har varit död i cirka sju dygn och har inga synliga skador. Ögonen är blåvita och insjunkna. Pälsen har rödbruna inslag därbak och i nacken.

30 december: En tjurkalv hittas vid Sjöaskog. Den har varit död något dygn och är ganska mager. Det finns inga tecken på någon dödskamp.

2014

11 januari: En älgko hittas i skogen vid ett kalhygge i Dyneboda. Den ligger ner och är sjuk. Älgkon avlivas och körs till Statens veterinäranstalt i Uppsala för undersökning.

24 januari: En älgko hittas i Humlemåla i Blekinge. "Den låg som om blixten slagit ner. Det gick inte att se någon anledning till varför den dött. Den hade inte försökt krafsa eller sparka", berättar besiktningsmannen Lasse Le Carlsson.

18 februari: En älgtjur hittas i Fågleboda nära Kyrkhult, Blekinge. Det var en älg som legat död i omkring två veckor och som också dött plötsligt. Det fanns inga skrapspår runt kroppen och djuret hade knäckt två tumstjocka hasselbuskar när det föll.

Unik film på döende älg

Se Lasse Le Carlssons film av en sjuk och blind älgko som vinglar omkring i naturen vid Arkelstorp:

http://jof.se/film/unika-bilder-pa-algdoden/

Gåtan på öland

Mer än hälften av de älgkalvar som föddes på Öland 2013 dog inom en vecka, rapporterade Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, 10 juli 2013.

Av 22 kalvar som föddes 2012 överlevde endast sju.

När djuren obducerades visade det sig att de flesta varit i livet vid födseln men inte diat. Sjukdomar som kunde förklara dödligheten hittades inte.

Det har inte heller gått att fastställa något samband med de döda älgarna i Blekinge.

Fler och fler älgar har under det senaste året hittats till synes oförklarligt döda i skogarna i framför allt Blekinge, nordöstra Skåne och södra Kronoberg.

Lasse Le Carlsson är besiktningsman på uppdrag av Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, och under senare halvan av 2013 besiktigade han 31 älgar som självdött, eller avlivats efter att ha hittats sjuka. I år har han redan hunnit med nio fall.

- Jag har aldrig varit i närheten av en sådan här omfattning av döda älgar. Ju fler jag ser desto jobbigare blir det. Jag känner stor sorg när jag ser de här älgarna, säger han.

"De har diarréer och självdör"

Lasse Le Carlsson säger att det troligen finns fler älgar liggande i skogarna som inte upptäckts.

- Det krävs att det finns folk i skogen för att de ska hittas. När jakten är över är det främst skogsbrukets folk som hittar dem. I går var det en skogvaktare på Johanneshus gods som hittade en död älg.

- Man kan förvänta sig att när snön försvunnit och folk rör sig mer i skog och mark, då ligger det säkert ett antal benhögar där ute.

Lasse Le Carlsson är mycket oroad över vad som händer bland älgarna i södra Sverige.

- Det är inte alls säkert att det här stoppar med älgar. Jag tycker mig också se att rådjuren bär sig konstigt åt, de har diarréer och självdör också i större utsträckning än tidigare.

I april 2013 skrev Blekinges landshövding Berit Andnor Bylund till regeringen och begärde en utredning om orsakerna till bland annat älgdöden. Den skrivelsen har ännu inte besvarats.

Länsstyrelsens handläggare Markus Forslund har fått muntligt besked att ärendet förts över till Naturvårdsverket.

Berit Andnor Bylund vill i dag inte uttala sig och besvarar inte telefonmeddelanden. Hon har inget hon vill tillägga i ärendet, hälsar hon via länsstyrelsens kommunikatör Christer Johansson.

Teorin: Vitaminbrist

På SVA i Uppsala arbetar man med att utreda varför älgarna självdör.

- Djurdödlighet kan variera från år till år, men det har varit väldigt högt nu. Det är onaturligt så därför håller vi på att undersöka varför älgarna dör, har statsveterinären vid SVA, Torsten Mörner, tidigare sagt till Smålänningen.

Det har visat sig att den troligaste orsaken är vitaminbrist, en brist på b-vitaminet tiamin.

- Vi fokuserar all kraft och energi för att försöka förstå det här. Jag anser att det är en mycket, mycket allvarlig störning i vår miljö, säger Lennart Balk, forskare och docent vid enheten för miljötoxikologi och miljökemi, Stockholms universitet.

- Det har varit en överdödlighet av älg i flera decennier och det har kommit och gått i olika områden i perioder. Sedan ett antal år har vi sett en tydlig överdödlighet av älg i Sydsverige.

Påverkar immunförsvaret

Sedan tidigare är det känt att en onaturlig fågel- och fiskdöd i södra Sverige orsakats av vitaminbrist, och nu finns indikationer på att detta även är fallet när det gäller älgarna.

Men vad vitaminbristen beror på vet forskarna ännu inte.

- Vi försöker nu få fram resurser för att vetenskapligt kunna testa ett antal idéer kring detta. Jag kan inte sprida någon information om vad de tankarna handlar om innan vi gjort de här studierna, säger Lennart Balk.

- Men brist på ett vitamin kan ha tre orsaker. Det kan saknas i födan, förmågan att ta upp vitaminet kan ha gått förlorad eller så sker en ökad konsumtion av vitaminet, att det utsöndras mer vitamin.

Lennart Balk förklarar att brist på b-vitaminet tiamin orsakar ett antal skador, bland annat påverkas reproduktionen och immunförsvaret hos individen.