En jägare rastade sin hund som markerade för tjurkalven som inte kunde gå ordentligt utan mer drog bakänden efter sig. Två timmar senare låg älgkalven ner och kunde inte resa sig. Den hade försökt äta och hade blåbärsris i svalget. Här frilägger Peter Nilsson tanduppsättningen på kalven. I södra Sverige har flera älgar självdött sedan juni 2013. En teori är att det är vitaminbrist som orsakar älgdöden. Foto: Lasse Le Carlsson
En jägare rastade sin hund som markerade för tjurkalven som inte kunde gå ordentligt utan mer drog bakänden efter sig. Två timmar senare låg älgkalven ner och kunde inte resa sig. Den hade försökt äta och hade blåbärsris i svalget. Här frilägger Peter Nilsson tanduppsättningen på kalven. I södra Sverige har flera älgar självdött sedan juni 2013. En teori är att det är vitaminbrist som orsakar älgdöden.  Foto: Lasse Le Carlsson

Stor oro efter mystisk älgdöd i södra Sverige

Publicerad

Den mystiska älgdöden fortsätter i södra Sverige.

Oron är stor hos jägare och experter.

- Det handlar om en mycket, mycket allvarlig störning i vår miljö, säger Lennart Balk, forskare och docent vid Stockholms universitet.

En av teorierna är att de onaturliga dödsfallen beror på vitaminbrist hos älgarna.

Fler och fler älgar har under det senaste året hittats till synes oförklarligt döda i skogarna i framför allt Blekinge, nordöstra Skåne och södra Kronoberg.

Lasse Le Carlsson är besiktningsman på uppdrag av Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, och under senare halvan av 2013 besiktigade han 31 älgar som självdött, eller avlivats efter att ha hittats sjuka. I år har han redan hunnit med nio fall.

- Jag har aldrig varit i närheten av en sådan här omfattning av döda älgar. Ju fler jag ser desto jobbigare blir det. Jag känner stor sorg när jag ser de här älgarna, säger han.

"De har diarréer och självdör"

Lasse Le Carlsson säger att det troligen finns fler älgar liggande i skogarna som inte upptäckts.

- Det krävs att det finns folk i skogen för att de ska hittas. När jakten är över är det främst skogsbrukets folk som hittar dem. I går var det en skogvaktare på Johanneshus gods som hittade en död älg.

- Man kan förvänta sig att när snön försvunnit och folk rör sig mer i skog och mark, då ligger det säkert ett antal benhögar där ute.

Lasse Le Carlsson är mycket oroad över vad som händer bland älgarna i södra Sverige.

- Det är inte alls säkert att det här stoppar med älgar. Jag tycker mig också se att rådjuren bär sig konstigt åt, de har diarréer och självdör också i större utsträckning än tidigare.

I april 2013 skrev Blekinges landshövding Berit Andnor Bylund till regeringen och begärde en utredning om orsakerna till bland annat älgdöden. Den skrivelsen har ännu inte besvarats.

Länsstyrelsens handläggare Markus Forslund har fått muntligt besked att ärendet förts över till Naturvårdsverket.

Berit Andnor Bylund vill i dag inte uttala sig och besvarar inte telefonmeddelanden. Hon har inget hon vill tillägga i ärendet, hälsar hon via länsstyrelsens kommunikatör Christer Johansson.

Teorin: Vitaminbrist

På SVA i Uppsala arbetar man med att utreda varför älgarna självdör.

- Djurdödlighet kan variera från år till år, men det har varit väldigt högt nu. Det är onaturligt så därför håller vi på att undersöka varför älgarna dör, har statsveterinären vid SVA, Torsten Mörner, tidigare sagt till Smålänningen.

Det har visat sig att den troligaste orsaken är vitaminbrist, en brist på b-vitaminet tiamin.

- Vi fokuserar all kraft och energi för att försöka förstå det här. Jag anser att det är en mycket, mycket allvarlig störning i vår miljö, säger Lennart Balk, forskare och docent vid enheten för miljötoxikologi och miljökemi, Stockholms universitet.

- Det har varit en överdödlighet av älg i flera decennier och det har kommit och gått i olika områden i perioder. Sedan ett antal år har vi sett en tydlig överdödlighet av älg i Sydsverige.

Påverkar immunförsvaret

Sedan tidigare är det känt att en onaturlig fågel- och fiskdöd i södra Sverige orsakats av vitaminbrist, och nu finns indikationer på att detta även är fallet när det gäller älgarna.

Men vad vitaminbristen beror på vet forskarna ännu inte.

- Vi försöker nu få fram resurser för att vetenskapligt kunna testa ett antal idéer kring detta. Jag kan inte sprida någon information om vad de tankarna handlar om innan vi gjort de här studierna, säger Lennart Balk.

- Men brist på ett vitamin kan ha tre orsaker. Det kan saknas i födan, förmågan att ta upp vitaminet kan ha gått förlorad eller så sker en ökad konsumtion av vitaminet, att det utsöndras mer vitamin.

Lennart Balk förklarar att brist på b-vitaminet tiamin orsakar ett antal skador, bland annat påverkas reproduktionen och immunförsvaret hos individen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag