Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Glädjebeskedet: Allt färre vårdas för covid-19 i Skåne

Just nu vårdas 22 patienter med covid på intensiven i Skåne.
Foto: JENS CHRISTIAN
Rasmus Havmöller, regional chefläkare i Region Skåne.

Betydligt färre vårdas nu på sjukhus med covid i Skåne. 

Under helgen har antalet intensivvårdade minskat med en tredjedel – från 33 till 22.

– Det finns tecken som gör att vi hoppas på en fortsatt långsamt nedåtgående trend, konstaterar Rasmus Havmöller, regional chefläkare i Region Skåne. 

Samtidigt ser smittspridningen ut att vara på nedgång. 

Antalet som vårdas med covid 19 på sjukhus i Skåne har minskat rejält i helgen. I fredags vårdades 126 på vårdavdelning och 33 på intensiven. Samma siffror för måndagen är 115 respektive 22. På intensiven har alltså antalet med covid minskat med en tredjedel på bara någon dag. 

Rasmus Havmöller, regional chefläkare i Region Skåne, ser tecken på en fortsatt långsamt nedåtgående trend men varnar också för att det kan komma mindre uppgångar. 

– Dock har utvecklingen flera gånger under det senaste året visat sig svår att förutspå så vi intar en fortsatt försiktig hållning den närmaste veckan för att få ytterligare indikationer om utvecklingen i Skåne. Vägen framåt kommer sannolikt också rymma en del mindre uppgångar även om en fortsatt generell minskning skulle fortsätta.

För personalen innebär det en välkommen lättnad efter ett mycket tufft år. 

– De här minskningarna upplevs positivt för organisationen inte minst mentalt efter en mycket tuff period men trycket på våra sjukhus är fortsatt väldigt högt och det gäller alltså inte minst icke-covid-vården.

Smittspridningen på väg ner? 

Dessutom kan smittspridningen nu vara på väg ner. Efter att ha legat på en platå under lång tid har det genomsnittliga antalet nya fall per dag under en sjudagarsperiod gått från 581 i fredags till 518 i dag, måndag. 

Det senaste dygnet har 170 nya fall rapporterats. Måndagens siffra brukar vara låg på grund av eftersläpning men 170 är ändock den lägsta rapporterade siffran för nya fall under hela den senaste månaden. 

Bin kan lukta sig till corona – ger testsvar på några sekunder

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!