Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malou och Frida om elaka kommentarerna

Malou Gudmundsson, 31 år, och Frida Walström, 33 år, har valt var sitt liv utan barn – och nu vill de prata öppet om det.Foto: Privat

Malou Gudmundsson och Frida Walström har gemensamt att de inte vill skaffa barn.

Varje gång det beslutet kommer på tal möts de av starka reaktioner – och nu vill de prata öppet om ämnet.

– Jag är trött på alla elaka kommentarer, säger Malou, 31 år.

”Du kommer att bli ensam när du är äldre”, ”du kommer att ångra dig” och ”du missar meningen med livet”.

Det är några av kommentarerna som Malou Gudmundsson, 31 år, och Frida Walström, 33 år, ofta får höra när de säger att de vill leva var sitt liv utan egna barn.

Nu har vännerna tillsammans startat podcasten ”Barnfrihet", vilket även Lokaltidningen har skrivit om.

– Jag har alltid känt att jag inte riktigt har vågat berätta för jag får bara dumma kommentarer. Jag är trött på alla elaka kommentarer, säger Malou Gudmundsson, som är född och uppvuxen i Ängelholm.

Malou bestämde sig redan i tonåren för att inte skaffa barn. Frida, som i sin tur är gift, kom fram till beslutet som vuxen.

– Jag och min man tänkte i början att vi skulle skaffa barn, som alla gör. Sedan insåg vi att ingen av oss egentligen vill. Varför ens gå runt och fundera över det då?

”Det finns ingen längtan”

Vännerna berättar att personer fortfarande reagerar kraftigt på beslutet och att många tycks ha svårt att förstå varför de inte vill skaffa barn.

– Det är för många en så grundläggande sak att de inte kan förstå sig på det. Det man inte förstår sig på blir man ofta rädd för, säger Frida Walström.

Anledningarna till att hon inte vill skaffa barn är många.

– För min del finns det ingen längtan efter det. Det är lika grundläggande som att folk vill skaffa det. Det baseras på en känsla. Jag tycker om att ha min fritid, jag gillar att resa, sova och gå ut på krogen när jag vill.

 

Vill bryta normerna

I och med den nystartade podcasten hoppas duon att fler ska tänka efter.

– Normen är så satt. Jag tror att en del väljer att skaffa barn bara för att det förväntas av en, säger Malou, som är faster till fyra barn och har tre bonusbarn.

Frida pratar vidare:

– Vi hoppas att det kan slå sönder några tabun som finns, ta bort fördomar och få folk att välja själva. För vissa är det en självklarhet, men andra blir övertalade och tvingade in i en mall som inte passar dem.

Folk blir föräldrar utan att vilja?

– Ja, vi kommer ha ett avsnitt som handlar om att ångra sina barn. Jag stör mig på när folk säger att man aldrig ångrar sitt barn. Det gör många visst, men de vågar inte säga det. Det är det största tabut av alla, säger Frida Walström.

 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!