Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stor manifestation i Ronneby efter skolbråket

Foto: Jens Christian
Foto: Jens Christian

Kvällsposten har i flera omgångar berättat om ett oroligt Ronneby där ett utpressargäng tagit över centrum. 

Tidigare under dagen utlöstes ett storbråk utanför en gymnasieskola. Enligt kommunrådet Roger Fredriksson (M) ligger en pågående etniskt konflikt bakom sammanstötningen.  

– Det handlar om afghaner som slagits med araber, säger han. 

Under torsdagen hölls en manifestaion i Ronneby mot våldet. 

Det har varit stökigt i Ronneby den senaste tiden. Bråk, knivskärningar och brandattentat. 

Senast under torsdagen startade ett enormt slagsmål med elever från en gymnasieskola och en högstadieskola inblandade.

– Det är två etniska grupper som har slagits. Det är det som initierat det hela. Det handlar om afghaner som slagits med araber. Det är något som har lega och pyrt. 

– Jag har ingen rapport på att det ska vara någon svensk, det har jag inte fåt trots att jag efterfrågat det, säger Roger Fredriksson, och tillägger att det är ett nationellt problem och inte unikt för Ronneby. 

Vad ska man göra åt det?

– För det första ska man följa  svenska lagar och regler. Så här är det: vi kommer att agera och återta tryggheten. Det finns ingenting annat be för, utan nu kommer vi sätta in resurser i det här skedet

"Lever på lånad tid"

Det har till och med gått så långt att polisstationen nu ska öppnas igen. Den lades ner i maj, men på en presskonferens i december berättade regionpolischefen i region syd, Annika Stenberg, att det snart blir  ändring. Bland annat tampas polisen med kriminalitet i form av våld, hot och utpressning. 

Ett utpressargäng med åtta kärnindivider – och en svans pojkar – har tagit kontrollen över Ronneby centrum. 

Enligt Roger Fredriksson har storbråket ingenting med det att göra. 

Men allt tillsammans skapar en ohållbar situation. 

– Jag tror, och nu spekulerar jag det vill jag vara tydlig med, att innan det blir bättre kan det bli värre. Men vi kommer vara på tårna, och sätta alla resurser på kommunens sida.  

–  Vi kommer återta ställningar i Ronneby. De laglösa lever på lånad tid. 

Du upplever att ni inte har ställningarna?

– Nej, det har vi inte fullt ut. Med en gemensam insats med polisen, och med förebyggande arbete, så på sikt att vi kommer ta tillbaka full kontroll. Mitt budskap till huliganerna är: håll er till lagens ramverk.

LÄS MER: Misshandel och brandattentat i Ronneby 

Manifestation mot våld

Nu har folket i Ronneby gått samman. Under kvällen anordnades en manifestation mot våldet. 

– Jag är inte så mycket i staden längre eftersom jag jobbar utanför, så själv har jag inte uppfattat allt. Men jag läser mycket på Facebook och andra sociala medier att det är jätteotryggt med bråk som eskalerat, säger Catrin Stellte Fridh, som var initiativtagare. 

– Men det är som jag sa i mitt tal på torget: det här kanske inte hjälper, men det gör det inte heller att sitta hemma på sofflocket. 

LÄS MER: Våld, hot och utpressning i Ronneby

"Kände att vi blåser av det"

Under storbråket på skolorna i Ronneby under dagen uttalades hot om att bråket skulle fortsätta under kvällen vid manifestationen. Därför rustade polisen upp – och visade sin tydliga närvaro i kommunen under dagen.

Efter det enorma bråket var Catrin Stellte Fridh tveksam till att fullfölja manifestationen. 

– Jag kände en stund att vi blåser av det. Men efter att par samtal med min man och några goda vänner insåg jag att då vinner ju våldet, säger Catrin Stellte Fridh.

– När folk började sluta upp och stod i en halvring runt kände jag att det var tryggt.

Lugn kväll

Men under evenemanget på kvällen var det lugnt, enligt Kvällspostens fotograf Jens Christian som är i Ronneby. Carin Stellte Fridh är också inne på att kvällen blev bra.

– Det har gått jättebra, det är kul att så många slöt upp, säger hon. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!