Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stor insats mot olaglig handel med reptiler

Nätverkat har ägnat sig åt illegal handel med reptiler. Dock inte denna boaorm, som är avbildad vid ett annat tillfälle. Foto: TOMAS LEPRINCE / KVP
Foto: TOMAS LEPRINCE

Polisen har slagit till mot ett nätverk i södra Sverige som misstänks syssla med illegal handel med reptiler.

Ett 50-tal poliser har slagit till på flera platser i södra Sverige mot personer som misstänks syssla med olaglig handel med reptiler. Enligt polisen handlar det om organiserad brottslighet med internationell prägel.

– De här personerna som vi har gjort tillslag mot har varit kända för oss under en längre tid. Därför har vi nu gjort ett samlat tillslag och velat vara noggranna med att inte förstöra bevis och då måste vi slå till samtidigt på många adresser, därav den långa förberedelsetiden, säger Filippo Bassini, chef för artskyddsgruppen vid polisens Nationella operativa avdelning (Noa).

Flera personer har frihetsberövats, men han vill inte säga hur många eller på vilka orter. De är misstänkta för artskyddsbrott och smugglingsbrott.

Beslagtagit djur

TT: Vilka har varit deras kunder?

– Det är en mängd olika sorters kunder, men jag vill inte gå in på detta i nuläget.

Levande djur har beslagtagits på flera olika platser i södra Sverige, men Filippo Bassini kan inte säga hur många eller vilka arter. Han garanterar att de beslagtagna djuren kommer att omhändertas "på bästa sätt".

Vi har naturligtvis tagit höjd för att vi kommer att mötas av levande djur som vi kommer att behöva ta hand om och vårda. Vi har personal för det ändamålet med oss.

Tillslaget har gjorts i samarbete mellan Noa, polisen i region Syd, länsstyrelsen och Jordbruksverket.

För bara några veckor sedan gjordes ett massivt beslag av djur i Sydsverige när länsstyrelsen i Skåne under ett tillslag hittade över 800 djur i en lokal i Löberöd. Flera av djuren var utrotningshotade och levde i misär. Om det finns något samband mellan det fyndet och dagens insats är okänt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!