Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stor ilska när tågbiljetter blir dyrare: ”Oförskämt”

Ena Krnic, 27, är en av många som är kritisk mot Skånetrafikens höjda tågpriser för resor mellan Danmark och Sverige. Foto: Privat
Skånetrafiken förklarar att prisjusteringen utgår ifrån ett konsumentprisindex som innebär att vissa priser höjs och vissa priser sänks. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Från och med söndag blir det dyrare att åka tåg över Öresund.

Skånetrafikens prishöjning har väckt starka reaktioner bland pendlare som åker mellan Sverige och Danmark varje dag.

– Det är rakt av oförskämt att höja priset på en tjänst som man inte kan leverera till normal standard, säger Ena Krnic, 27.

Sedan två månader tillbaka jobbar hon i Köpenhamn, men hon bor kvar i Malmö. Ena Krnic, 27, är en av många som är kritisk mot Skånetrafikens höjda tågpriser för resor över sundet.

Från och med söndag den 9 december höjs priserna för en 30-dagarsbiljett mellan Malmö och Köpenhamn från 2 000 till 2 195 kronor. En vanlig enkelbiljett höjs till 120 kronor – en ökning med 10 kronor.

– Jag finner inga ord, det är oförskämt. Det är rakt av oförskämt att höja priset på en tjänst som man inte kan leverera till normal standard, säger Ena Krnic.

Hon berättar att förseningar och inställda tåg många gånger har ställt till det för henne. Trots att hon brukar ta ett tidigare tåg än vad hon egentligen skulle behöva har hon flera gånger kommit för sent till jobbet på grund av förseningar, menar hon.

– Det har gått över alla gränser. Det är väldigt störande när man aldrig vet om man kommer fram i tid, det blir en onödig stress, säger hon.

”Folk känner sig lurade”

De senaste dagarna har många resenärer riktat kritiska inlägg mot Skånetrafiken via sociala medier. 

En av dem som påverkas och som har uttryckt kritik är Carolin Landgren, 35, som bor i Köpenhamn men jobbar i Malmö. Hon har pendlat den sträckan i över två år och upplever att problemen med förseningar inte blir bättre.

– Prishöjningen är för mig en principsak. Om man inte kan leverera en tjänst som kunden betalar för så känns det konstigt att börja kräva mer pengar. Det rimmar lite dåligt, säger hon.

Carolin Landgren, 35, bor i Köpenhamn men jobbar i Malmö. Foto: Privat

Ena Krnic är inne på samma spår:

– Folk känner sig lurade. Vi betalar för en tjänst som inte utförs på rätt sätt.

Skånetrafiken: ”Hade behövt höja lite till”

Skånetrafiken förklarar att prisjusteringen utgår ifrån ett konsumentprisindex som innebär att vissa priser höjs och vissa priser sänks.

– Just när det gäller höjningen till Danmark beror det på en svag svensk krona och en stark dansk krona som gör att det har blivit mycket billigare att köpa biljett på den svenska sidan. Vi har ett samarbete över bron där vi måste vara harmoniserade i våra priser, säger Camilla Bunke, försäljningschef för Skånetrafiken.

– Egentligen hade vi behövt höja lite till utifrån valutakursen, men vi har försökt hålla det nere. Jag förstår att det kan kännas för resenärer att det blir en ökning och att man reagerar.

Så mycket höjs tågpriserna

Enkelresa över Öresundsbron: 120 kronor (höjning 10 kronor)

Jojo Period/30-dagarsbiljett i appen Malmö-Köpenhamn: 2 195 kronor (höjning 195 kronor)

Jojo Period/30-dagarsbiljett i appen Lund-Köpenhamn: 2 535 kronor (höjning 95 kronor)

 

Källa: Skånetrafiken