En hög smäll väckte Ystadsborna. Sprängämne har detonerat utanför en port i centrala Ystad. Foto: Anders GrönlundEn hög smäll väckte Ystadsborna. Sprängämne har detonerat utanför en port i centrala Ystad. Foto: Anders Grönlund
En hög smäll väckte Ystadsborna. Sprängämne har detonerat utanför en port i centrala Ystad. Foto: Anders Grönlund
Dörren trycktes in efter smällen. Foto: Anders GrönlundDörren trycktes in efter smällen. Foto: Anders Grönlund
Dörren trycktes in efter smällen. Foto: Anders Grönlund
En av grannhusets rutor fick spricker vid explosionen. Foto: Anders GrönlundEn av grannhusets rutor fick spricker vid explosionen. Foto: Anders Grönlund
En av grannhusets rutor fick spricker vid explosionen. Foto: Anders Grönlund

Stor detonation utanför bostad

Publicerad

Flera Ystadsbor vaknade av en hög smäll natten mot fredag.

Utanför ett bostadshus detonerade någon form av sprängmedel.

De boende har tidigare varit utsatta för liknande sprängattentat.

– Det var en kraftig detonation och därför tror vi det är riktat mot de boende, säger Ewa-Gun Westford, pressinformatör på polisen i region syd. 

Vid två-tiden natten mot fredagen väcktes Ystad av en hög smäll. Flera personer larmade polisen. Explosionen inträffade utanför ett bostadshus på Skolgatan, i de centrala delarna av staden. 

Området framför huset spärrades av och kriminalteknikerna arbetar på platsen. 

Lyckligtvis blev ingen person skadad.

– Det var en kraftig detonation, alltför kraftig för att det skulle vara ett ofog eller bus. En polisanmälan om allmänfarlig ödeläggelse har upprättats, säger Ewa-Gun Westford, pressinformatör på polisen i region syd. 

Utreder hotbild

Detonationen ska ha orsakat strömavbrott i byggnaden och ett av grannhusen fick sprickor i ett av sina fönster. Hålet i betongtrappan och splitter från glas och cement på gatan vittnar om kraften. 

Explosionens styrka gör att polisen tror att detonationen var riktad mot någon av de boende. Det utreds nu om det finns någon hotbild mot dem. Tidigare i veckan krossades fönsterrutorna till huset. 

– Vi tror att det är riktat mot någon av de boende. Vi ska höra dem om det föreligger några hot, men har inte lyckats nå de boende, säger Ewa-Gun Westford.

Och det har smällt tidigare på adressen. I oktober 2016 utsattes de boende för ett sprängattentat. Sent på kvällen detonerade någon form av sprängämne i trädgården. Troligtvis rörde det sig om en fyrverkeripjäs och polisen rubricerade händelsen som ofredande.

Tidigare dömd

I november 2015 hittade en privatperson en skarp handgranat på trappan till ett lägenhetshotell i Ystad. På hotellet bodde en man som tidigare varit skriven på adressen på Skolgatan. Han är tidigare dömd till sex års fängelse för grovt bedrägeri. Han har kallats för den undre världens bankir och har kopplingar till brottsliga nätverk.

– Det är förstås spår vi följer upp. Han är ju själv inblandad i en del händelser, säger Ewa-Gun Westford.

Polisens tekniker ska genomföra en teknisk undersökning på platsen.

– Teknikerna har inte börjat arbeta ännu och vi vet inte exakt vad för ämne som detonerat, säger Kim Hild. 

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag