Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stora corona-oron: ”Jag hade stängt alla barer”

Det blir obligatoriskt med munskydd på restauranger och barer. Kravet gäller bara när man går omkring, inte när man sitter ned.
Den danska regeringen, med Mette Frederiksen i spetsen, har nu skärpt coronarestriktionerna ytterligare.Foto: JOHN THYS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Spridningen av coronasmittan har ökat kraftigt i Köpenhamnsområdet.Foto: Fredrik Sandberg/TT / FREDRIK SANDBERG

Gäster på restauranger, barer och kaféer i Köpenhamn måste ha munskydd när de rör sig i lokalerna. De nya reglerna får hård kritik. 

Men enligt läkare och forskare är restriktionerna milda. 

– Om jag fått bestämma hade barerna inte varit öppna överhuvudtaget, säger Allan Randrup Thomsen, som är professor och virolog vid Köpenhamns universitet, till DR

Tisdagens besked slog ner som en bomb. På grund av att spridingen av coronaviruset ökar i Köpenhamnsområdet har den danska regeringen bestämt att restauranger, barer och kaféer måste stänga redan klockan 22. Dessutom är det krav på gästerna att använda munskydd när de står upp eller rör sig i lokalerna. 

Enligt Annette Hyldebrandt som är chef för turistorganisationen Horesta kommer restaurangbranschen att förlora mellan 150 och 250 miljoner kronor under de närmaste 14 dagarna, som en följd av de nya restriktionerna. 

– Att stänga klockan 22 är det största slaget, för det är en stor begränsning, säger hon till DR

Under tisdagens presskonferens fick Anette Lykke Petri vid den danska patientsäkerhetsstyrelsen frågan om det finns konkreta bevis för att smittan sprids via restauranger.

– Inte här i Danmark, men jag tror att det finns på ett internationellt plan, svarade hon. 

Från och med den här veckan måste barer, restauranger och kaféer stänga klockan 22.Foto: Johny Kristensen / Colourbox

”Man sitter länge och pratar”

Men samtidigt som restaurangbranschen rasar mot restriktionerna finns det läkare och forskare som gärna hade sett mer. 

– Om jag fått bestämma hade barerna inte varit öppna överhuvudtaget. Sen hade jag velat titta på avståndet inne på restaurangerna. De som sitter mittemot varandra borde ha större avstånd till varandra än det är i dag, man sitter länge och pratar med varandra, ofta högt, vilket ökar risken, säger Allan Randrup Thomsen. 

Oron delas av Christian Wejse som är specialläkare i infektionssjukdomar vid Århus universitet. 

– Vi ligger på riktigt höga tal nu och det finns förutsättningar för en ny stor epidemikurva. Vi har ryggen mot väggen och det här kan innebära rejäla nerstängningar, säger han. 

TV: Fler nyheter från Öresundsregionen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!