Stora mängder svart rök sprider sig i branden. Foto: Andreas AlmquistStora mängder svart rök sprider sig i branden. Foto: Andreas Almquist
Stora mängder svart rök sprider sig i branden. Foto: Andreas Almquist
Räddningstjänsten arbetar med att försöka kväva branden. Foto: Joakim SällRäddningstjänsten arbetar med att försöka kväva branden. Foto: Joakim Säll
Räddningstjänsten arbetar med att försöka kväva branden. Foto: Joakim Säll
Den svarta röken från branden syns på långt håll. Foto: André Tajti / TOPNEWS.SEDen svarta röken från branden syns på långt håll. Foto: André Tajti / TOPNEWS.SE
Den svarta röken från branden syns på långt håll. Foto: André Tajti / TOPNEWS.SE

Kraftig rök spreds efter storbrand

Publicerad

Tjock, svart rök spred sig efter en större brand vid Filbornaverket i Helsingborg.

Röken från branden syntes över stora delar av staden.

– Känner man rök någonstans ska man inte befinna sig i den, säger Ronny Möller vid räddningstjänsten i Helsingborg.

Larmet om den massiva branden på sopstationen vid Filbornaverkret i Helsingborg nådde räddningstjänsten vid 12.40-tiden på onsdagen.

– Vi är på plats och ska påbörja släckning, säger Ronny Möller, inre befäl på räddningstjänsten nordvästra Skåne.

Branden hade börjat i en hög med sopor och spred sig rätt ordentligt på kort tid.

– Det är en större brand som det ser ut men soporna ligger på en stor betongplatta så det går inte ner i marken.

Stort räddningspådrag

Mycket svart rök hade börjat utvecklas i samband med branden som syntes på långt håll. Enligt uppgifter till Kvällsposten kunde man se röken ända från Landskrona.

– Det syns väldigt långt över stan säger Ronny Möller.

Räddningstjänsten skickade flera bilar till platsen men bedömde inte att det var någon överhängande spridningsrisk till närliggande byggnader.

– Det är mycket sopor där så branden växer på sig rätt ordentligt, säger Ronny Möller.

Farlig rök sprids 

Vid 13.40-tiden brann det fortfarande rejält på platsen men räddningstjänsten hade lyckats släcka en del.

– Det brinner bra där men de har dämpat det en del med sina vattenkanoner, säger Ronny Möller.

Ronny Möller uppmanade de som befann sig i närområdet att vara försiktiga.

– All brandrök är farlig. Det är inget som vi bedömer hotar någon men känner man rök någonstans ska man inte befinna sig i den, säger Ronny Möller.

Kommer ha efterbevakning

Räddningstjänsten räknade med att brandbekämpningen skulle ta några timmar och började efter ett tag täcka de brinnande sopmassorna med grus och annat för att kväva elden.

Vid 15.30-tiden rapporterade räddningstjänsten att man i princip hade släckt branden och att man fått hjälp av sopstationens personal.

– Vi jobbar med det sista att täcka över nu men vi kommer ha personal kvar på efterbevakning hela kvällen, säger Ronny Möller.

Relaterade ämnen
Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag