Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stoppar all tågtrafik i en vecka – 60 000 påverkas

Öresundstågen kommer inte att gå under en vecka i höst.Foto: CHRISTER WAHLGREN
De gröna bussarna i Lund går dock som vanligt.Foto: SKÅNETRAFIKEN

Järnvägen mellan Malmö och Lund ska byggas ut.

Därför måste 60 000 tågresenärer per dygn bussas mellan städerna – i en vecka. 

– Vi har planerat i ett år för hur vi ska lösa detta, säger Sara Persson, samordnare på Trafikverket till Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad.

Elva kilometer provisoriskt spår ska läggas ut under en vecka i höst. Därför är all tågtrafiken mellan Lund och Malmö inställd mellan den 22 och 28 augusti. 

Tågstoppet är förstås en del av ett större projekt: Att fördubbla tågkapaciteten mellan städerna. 

För under kommande två år ska nuvarande spår rivas upp och ett fem kilometer långt ”dike” ska, enligt Sydsvenskan, grävas där de nya spåren ska läggas. Projektet väntas ta totalt sex år. 

Därför tvingas samtliga tågresenärer till bussar. 

– Vi har planerat i ett år för hur vi ska lösa detta. Hållplatser ska flyttas, skyltar ska upp och blåljusfordon ska hitta rätt. Det är mycket folk som ska röra sig i områden som de inte brukar vara i, säger Sara Persson, samordnare på Trafikverket till Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad. 

Tågtrafik ställs in

80 bussar ska köra skytteltrafik mellan Malmö och Lund när 60 000 resenärer per dag ska ta sig mellan städerna. 

Men alla kommer inte kunna få plats, varnar Skånetrafiken redan nu. Cirka 7000 resenärer tar sig mellan städerna i rusningstrafik – Skånetrafiken har bara kapacitet att förflytta 5000 i timmen. 

– Förhoppningsvis kommer en del pendlare att välja andra lösningar under den här veckan. De jobbar hemifrån, samåker, cyklar eller reser på andra tider. Vi vet att cirka 30 procent brukar ”försvinna” när det blir så här, säger Anders Engzell, kommunikationsansvarig hos Skånetrafiken till Sydsvenskan. 

Hösten 2018 stängdes E6 av på grund av samma spårprojekt. Då blev köerna inte i närheten lika långa som många på förhand hade farhågor om. Därför kommer Trafikverket, Eva Oskarsson, kommunikationsansvarig vid Trafikverket., informera allmänheten på samma sätt även den här gången: Med uppmaningen att stanna hemma – om det är möjligt.