Stoppades med ett ton alkohol – friades

Över ett ton öl köpte paret i Tyskland.
Foto: Tullverket
Paret kontrollerades vid tullen på en av sina Tysklandsresor. (arkivbild)
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Ett par i 50-årsåldern från Malmötrakten sålde sin restaurang, tog ett sabbatsår och åkte till Tyskland – för att sedan smuggla in ett ton alkohol i Sverige. 

De åtalades för smuggling och olovlig befattning av smuggelgods, men har nu friats. 

Ett stort antal planerade fester övertygade tingsrätten.

Det var under våren 2019 som paret från Malmötrakten sålde sin restaurang och tog ett ”sabbatsår”. Inför sommaren planerade de både födelsedagar och andra festligheter. De menar därför att de behövde en stor mängd alkohol, så pass mycket som drygt tolv liter sprit, 109 liter cider, tolv liter vin och över ett ton starköl. 

Fester bakom inköpet

Paret anmälde inte sina alkoholköp och misstänktes för att ha inhandlat alkoholen i kommersiellt syfte, alltså för att sälja vidare – något som är olagligt. Det är däremot okej för personligt bruk, något som paret hela tiden hävdat varit syftet. Fester och festival låg bakom inköpet, menar de.

Under sommaren skulle det bland annat firas student och födelsedagar och paret skulle på sin traditionsenliga vecka på Sweden Rock Festival.

Lagom till hösten skulle kvinnan fylla 50 och utöver det räknade paret med att festa två gånger i veckan tillsammans med vänner från restaurangbranschen under sitt sabbatsår. 

Parets alkohol togs i beslag och de kunde därför inte dricka den på bland annat studentfirandet.
Foto: Tullverket

Alkoholen hittades i lagerlokal

När paret kom till Lernacken i Malmö kontrollerades de av tullpersonal som lät dem köra vidare utan anmärkning. Sedan gjordes en husrannsakan i parets lagerlokal och där hittades ännu mer alkohol från ett annat inköp. Den alkoholen togs då i beslag.

Paret åtalades. Men tingsrätten ansåg att den införda mängden alkohol var inom ramarna för vad som skulle kunna användas för eget bruk. De vägde även in parets sabbatsår som en del av beslutet. 

Eftersom paret frias helt från åtalspunkterna ska den alkohol som togs i beslag från dem lämnas tillbaka. 

Text: Ebba Torstensson

TV: Här rullar rekordtåget in i Malmö – 835 meter långt

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!