Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vännerna fast i tågkaos i fem timmar: ”Vill hem”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Foto: LASSE SVENSSON / KVP
Sofie Berglund, Yrsa Ros Thorisdottir, Jakob Björns och Ida Kols ägnade väntan åt kortspel i kupén.
Foto: Mattias Lundell

Under söndagseftermiddagen är det fortfarande stopp för merparten av tågtrafiken genom knutpunkten Hässleholm. Orsaken är en nedriven kontaktledning.

Enligt både Skånetrafiken och Trafikverket finns ingen prognos för när felet kan vara avhjälpt.

Felet har under söndagen orsakat stora störningar i tågtrafiken i Sydsverige. Först vid 15.30-tiden kunde vissa fjärrtåg och godstrafik släppas fram.

Enligt Skånetrafiken finns personal som arbetar med felet sedan 09.15-tiden i dag.

I flera fall försöker man lösa trafikproblemen genom att sätta in ersättningstrafik med bussar.

Trafikverket skriver på sin hemsida att stoppet påverkar trafiken på sträckorna Malmö-Stockholm och Malmö-Kalmar.

För närvarande vänder tågen före ankomst till Hässleholm. I något fall ska det dock ha funnits stillastående tåg med passagerare utmed banan.

– Det handlade om ett Öresundståg från Malmö på väg mot Alvesta. Det stod i närheten av Ballingslöv i cirka en och en halv timme, säger Magnus Andersson vid Skånetrafikens pressjour.

Han besktriver situationen som rätt stökig.

Svårt att lösa

Vid 11-tiden uppgavs att ett spår förbi platsen där elfelet uppstått åter hade ström. Det skulle betyda att trafiken norrut så småningom skulle kunna rulla i gång igen.

Även inne på stationsområdet i Hässleholm började strömmen komma tillbaka. Samtidigt klagade resenärer på att stoppet då närmare sig tre timmar.

Sofie Berglund, Yrsa Ros Thorisdottir, Jakob Björns och Ida Kols från Stockholm var några av resenärerna som satt fast på ett X2000-tåg i Hässleholm.

Väntan ägnade de bland annat åt kortspel i kupén.

– Vi reste från Lund vid 09.30-tiden och skulle varit framme i Stockholm vid 13-tiden. Nu är vi uppåt fyra timmar försenade, sa de.

Kompisgänget tilläts bara tillfälligt gå av tåget. Vid ett tillfälle lämnade tåget dessutom stationen för att sedan backa tillbaka in på ett annat spår. 

Den manövern behövdes för att ett servicefordon skulle kunna köra fram på det enda strömförande spåret.

– Det är en rätt jobbig situation. Vi vill bara komma hem nu, säger det strandsatta gänget.  

Saknas prognos

Enligt Magnus Andersson finns ingen prognos för när trafiken kan rulla i normal omfattning igen. Allt pekar på att det kan ske först under måndagen.

Vid 15.30-tiden kunde vissa fjärrtåg och godstrafik börja ledas förbi Hässleholm på ett öppet spår. Då hade många resenärer tvingats till ett ofrivilligt uppehåll i över sex timmar. Samtidigt fanns ett signalfel som hindrade mer trafik.

För Skånetrafikens del var det fortfarande helt stopp för trafiken norrut mellan Hässleholm och Älmhult.

Pendelbussar har beställts som ersättningstrafik till flera av sträckorna. Skånetrafiken skriver dock på sin hemsida att det är besvärligt att få tag på bussar.

– Min uppmaning till resenärer är att hålla sig informerade och helst undvika just sträckan Hässleholm-Älmhult, säger Magnus Andersson.

Så funkar ersättning vid försenade tåg

När kan du få ersättning vid försenade tåg? Här har du svaret.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!