Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stopp för studenternas båtfestande vid examen

Här är lördagens största nyheter i Expressen TV.
Först förbjöds flakfirande. Nu får inte studenterna fira på skärgårdsbåtar heller.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN
Affärsverken, som driver trafiken i Karlskronas skärgård, har fattat beslut att stoppa uthyrning av båtarna.
Foto: TOMAS LEPRINCE

När pandemin sätter stopp för studenternas traditionella firande på lastbilsflak satte eleverna i Karlskrona hoppet till skärgårdsbåtarna. 

Men nu stoppas planerna på studentfest av Affärsverken som driver skärgårdstrafiken.

– Vi kan inte säkerställa att de regler som gäller upprätthålls, säger Anna Claeson, marknadschef på Affärsverken, till P4 Blekinge.

I mitten av december meddelade Transportstyrelsen att förbudet mot studentflak förlängs och även kommer gälla över årets studentperiod. 

I Karlskrona löste många studenter detta genom att boka upp skärgårdsbåtar för att festa loss till sjöss i stället för på flak. Sedan långt innan jul har skärgårdsbåtarna varit fullbokade under de dagar som gymnasieskolornas avgångsklasser tar studenten.

Men planerna gillades inte av Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.

– Det är ett väldigt olämpligt sätt att fira sin student på.

– Jag förstår att man vill festa men det är inte läge att festa tyvärr. Om det blir ett alltför livligt firande så kommer vi få lida av det med ökad smittspridning i juni och juli, berättade han då för P4 Blekinge.

Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Blekinge.
Foto: Håkan Linder

300 studenter stoppas

Nu rapporterar dock P4 Blekinge att studenternas festplaner skjuts i sank. Affärsverken, som driver skärgårdstrafiken, har nämligen fattat beslut om att stoppa uthyrning av båtarna.

Runt 300 studenter får därför hitta nya sätt att fira sin student.

– Naturligtvis är det här jättetråkigt för de ungdomar som vill fira sin student, för det är en stor dag. Vi har ett ansvar när vi upprätthåller de här lokalerna, alltså båten, och vi kan inte säkerställa att de regler som gäller upprätthålls, säger Anna Claeson, marknadschef på Affärsverken, till P4 Blekinge.

TV: Så här fungerar Danmarks coronapass

Detta krävs för att kunna gå på restaurang och bio i Danmark

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!