Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stopp för formel 1 genom Köpenhamn

Planeringen för formel 1-loppet genom centrala Köpenhamn har pågått i flera år. Men nu har politikerna satt stopp. Foto: STEFANO RELLANDINI / REUTERS
Loppet skulle gå rakt genom centrala Köpenhamn. Men det fanns inget folkligt stöd för planerna, hävdar överborgmästaren. Foto: ARKIV

Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen (S) gav på fredagen dödsstöten till det planerade formel 1-loppet genom centrala Köpenhamn.

– Vi drar ett streck nu. Vi kan inte fortsätta planera ett projekt med så stora risker, säger han till Politiken.

Planeringen för att köra ett racerlopp på gatorna i Köpenhamn har pågått i flera år. Tanken var att köra tre tävlingar 2020, 2021 och 2022.

Loppet skulle skapa intresse för Danmark och dess huvudstad, hette det. Kostnaderna för arrangemanget loppet beräknades till uppemot 750 miljoner svenska kronor per år.

Banan skulle passera bland annat Børsen, kungliga biblioteket Den Sorte Diamant och folketingets säte Christiansborg.

Satte stopp för ansökan

I början av den här månaden lämnade projektgruppen in den formella ansökan till Köpenhamns kommun. Det är den som Frank Jensen nu har satt stopp för.

– Jag har undersökt möjligheterna att få formel 1 till Köpenhamn och det har visat sig att vi skulle behöva ställa upp med stora offentliga bidrag, säger han till Politiken.

– För majoriteten i Köpenhamns rådhus har det hela tiden varit ett villkor att det inte skulle kosta kommunen några pengar.

"Finns ingen uppbackning"

Frank Jensen har inte heller känt något större stöd för projektet från köpenhamnarna själva.

– Det finns ingen större uppbackning. Detta är inte ett event som folk sluter upp kring. Det är snarare något som det råder delade meningar om både i rådhuset och inom idrotten.

Bankmannen Lars Seier Christensen, som har varit en av de huvudansvariga bakom planerna på F1-loppet, är bitter över Frank Jensens sågning.

Arg på timingen i beslutet

– Jag är inte så arg på själva beslutet. Vi har hela tiden vetat att detta skulle bli svårt att få igenom. Men jag är arg på timingen, skriver Lars Seier Christensen på Facebook.

– Det här beslutet kunde tagits för ett år sedan. Det hade besparat oss tusentals arbetstimmar och åtskilliga miljoner kronor.

Enligt Christensen har enbart planeringen av banläggningen kostat motsvarande tre miljoner svenska kronor.

– Detta var helt överflödigt när det visar sig att Socialdemokraternas toppfolk hela tiden vetat att de skulle skjuta projektet i sank, skriver han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!