Nu får inte film visas på förskolan, det har Malmö stad beslutat efter att ett barn blivit skrämt av Alfons Åberg-filmen. Foto: NORDISK FILMNu får inte film visas på förskolan, det har Malmö stad beslutat efter att ett barn blivit skrämt av Alfons Åberg-filmen. Foto: NORDISK FILM
Nu får inte film visas på förskolan, det har Malmö stad beslutat efter att ett barn blivit skrämt av Alfons Åberg-filmen. Foto: NORDISK FILM

Stopp för filmer efter Alfons Åberg-skräck

Publicerad

Malmö stad har beslutat att en förskola i Malmö inte längre får visa film för barnen. Anledningen är att ett av barnen blivit så skrämd av ett klipp ur en Alfons Åberg-film att det fått mardrömmar.

– Vi avvaktar med att visa film tills vi fått riktlinjer från Malmö stad, säger förskolechefen Eva Danerhall.

Det var i december som filmen ”Alfons - Kalas” visades för barnen på Sadelmakarebyns förskola i Malmö.

En av filmsekvenserna är hämtad från "Alfons och odjuret" och ett av barnen ska ha blivit så skrämt av filmvisningen att det har fått "ohyggliga mardrömmar" efteråt. Detta skriver en förälder i en anmälan till Skolinspektionen. I anmälan framgår det att barnet inte vågade sova i sin egen säng och fortfarande var rädd en vecka efter filmvisningen.

Odjur under sängen

I klippet slår Alfons ett annat barn och får dåligt samvete, som visar sig i form av ett odjur som gömmer sig under Alfons säng.

Föräldern fastslår i anmälan att förskolan har visat en film som varit opassande och för våldsam för små barn. Nu har Malmö stad beslutat att film inte ska visas på förskolan närmaste tiden.

Förskolechefen Eva Danerhall säger att de inte varit med om något liknande tidigare.

– För att tillmötesgå föräldrarna i den här akuta situationen har vi valt att avstå att visa film tills vi fått riktlinjer kring hur vi ska hantera film från Malmö stad. Det här är en tillfällig lösning, säger Eva Danerhall.

Hon understryker att filmvisning är en liten del av deras verksamhet. Från förskolans sida har man inte betraktat filmen som opassande.

– Åldersgränsen för filmen är noll. Alfons är en nationalfigur för oss när det gäller barnkultur och kvalitet, säger hon.

Förskolan har haft möte med de berörda föräldrarna.

Blir förtvivlad

Pelle Svensson, tidigare kulturnämndsordförande i Malmö, som tillsammans med Pennfilm i Malmö gjorde film av "Alfons och odjuret" säger till Sydsvenskan att han är mycket kritisk till beslutet.

– Jag blir förtvivlad när jag hör detta, säger han.

– Det är inte bara gullgull i Gunilla Bergströms Alfonsböcker. Böckerna och filmerna handlar om att bearbeta den verklighet barn befinner sig i.

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag