Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stopp för filmer efter Alfons Åberg-skräck

Nu får inte film visas på förskolan, det har Malmö stad beslutat efter att ett barn blivit skrämt av Alfons Åberg-filmen.Foto: NORDISK FILM

Malmö stad har beslutat att en förskola i Malmö inte längre får visa film för barnen. Anledningen är att ett av barnen blivit så skrämd av ett klipp ur en Alfons Åberg-film att det fått mardrömmar.

– Vi avvaktar med att visa film tills vi fått riktlinjer från Malmö stad, säger förskolechefen Eva Danerhall.

Det var i december som filmen ”Alfons - Kalas” visades för barnen på Sadelmakarebyns förskola i Malmö.

En av filmsekvenserna är hämtad från "Alfons och odjuret" och ett av barnen ska ha blivit så skrämt av filmvisningen att det har fått "ohyggliga mardrömmar" efteråt. Detta skriver en förälder i en anmälan till Skolinspektionen. I anmälan framgår det att barnet inte vågade sova i sin egen säng och fortfarande var rädd en vecka efter filmvisningen.

Odjur under sängen

I klippet slår Alfons ett annat barn och får dåligt samvete, som visar sig i form av ett odjur som gömmer sig under Alfons säng.

Föräldern fastslår i anmälan att förskolan har visat en film som varit opassande och för våldsam för små barn. Nu har Malmö stad beslutat att film inte ska visas på förskolan närmaste tiden.

Förskolechefen Eva Danerhall säger att de inte varit med om något liknande tidigare.

– För att tillmötesgå föräldrarna i den här akuta situationen har vi valt att avstå att visa film tills vi fått riktlinjer kring hur vi ska hantera film från Malmö stad. Det här är en tillfällig lösning, säger Eva Danerhall.

Hon understryker att filmvisning är en liten del av deras verksamhet. Från förskolans sida har man inte betraktat filmen som opassande.

– Åldersgränsen för filmen är noll. Alfons är en nationalfigur för oss när det gäller barnkultur och kvalitet, säger hon.

Förskolan har haft möte med de berörda föräldrarna.

Blir förtvivlad

Pelle Svensson, tidigare kulturnämndsordförande i Malmö, som tillsammans med Pennfilm i Malmö gjorde film av "Alfons och odjuret" säger till Sydsvenskan att han är mycket kritisk till beslutet.

– Jag blir förtvivlad när jag hör detta, säger han.

– Det är inte bara gullgull i Gunilla Bergströms Alfonsböcker. Böckerna och filmerna handlar om att bearbeta den verklighet barn befinner sig i.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!