Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stopp för bidraget till odemokratisk rörelse

Fritidsnämndens ordförande Ewa Bertz (L) kräver att föreningarna ska leva upp till demokratiska principer.Foto: DAVID JOHANSSON
På torsdagen beslutar kommunfullmäktige i Malmö att demokratiprinciperna ska gälla alla nämnder som delar ut pengar.Foto: JENS CHRISTIAN

Efter Kvällspostens larm om att skattepengar gavs till den islamistiska rörelsen Milli Görüs i Malmö har staden beslutat dra in bidraget.

Rörelsen lever inte upp till fritidsnämndens demokratikrav.

– De ska inte uttala sig om andras religion eller sexuella läggning, säger nämndens ordförande Ewa Bertz (L).

I september avslöjade Kvällspostens reporter Federico Moreno att Malmö stad gav kommunala bidrag till den antisemitiska islamiströrelsen Milli Görüs.

På drygt två år hade avdelningen i Malmö tagit emot över 70 000 kronor av skattepengar för ”aktiviteter för barn och unga”.

Rörelsen har inte bara gjort sig bemärkt för sitt judehat – dåvarande ordföranden för Malmöavdelningen sade sig också i artikeln vilja ”omvända homosexuella”.

Spärrades efter KvP:s artikel

Detta trots fritidsnämndens inställning att föreningar som tar emot kommunalt stöd ska verka för demokratiska principer som jämställdhet, antidiskriminering och inkludering.

På tisdagen skrev Sydsvenskan att Malmö stad spärrat föreningen Isvec Milli Görüs Teskilatlari från bokning och bidrag. Fritidsförvaltningen bekräftar att det började med Kvällspostens avslöjande.

– Vi reagerade på artikeln och beslutade att titta på den här föreningen, säger avdelningschefen Malin Eggertz Forsmark till Kvällsposten.

Stadgarna var huvudorsaken

– Vi kallade till möte med ordföranden och sekreteraren. De förklarade sig och ordföranden var ångerfull men sa att hans uttalande om homosexuella missförståtts.

Malin Eggertz Forsmark påpekar att det var föreningens egna stadgar som blev huvudorsaken till att bidraget drogs in.

– Det står i stadgarna att om Milli Görüs verksamhet i Malmö upphör så ska tillgångarna ska överföras till rörelsens avdelning i Köln, säger hon.

Den skrivningen var inte acceptabel för Malmö stad. Milli Görüs i Köln uppges vara starkt konservativ och stå den turkiska regimen nära.

”Journalistik när den är som bäst”

Kvällspostens chefredaktör Magnus Ringman är nöjd med Malmö stads beslut.

– Det är precis så här journalistik ska fungera, säger han.

– Vi påvisar en omständighet och skriver om det. Den publiciteten gör att det händer något i sak. Det är resurskrävande – men det är journalistik när den är som bäst.

Om Milli Görüs i Malmö skulle ändra sina stadgar så att de motsvarar Malmös demokratikrav så kan föreningen på nytt ansöka om kommunala bidrag.

– Det gäller samma regler för dem som för alla andra, säger Malin Eggertz Forsmark.

Samma regler ska gälla för alla

På torsdagen beslutar kommunfullmäktige i Malmö att demokratiprinciperna ska gälla för alla nämnder som delar ut kommunala pengar – inte bara fritidsnämnden.

Enligt fritidsnämndens ordförande Ewa Bertz (L) är det fler som riskerar att mista sina bidrag.

– Det finns föreningar som i dag är stoppade för utbetalningar, säger hon.

– Vi kan ha fått in anmälningar som vi vill titta närmare på, men det kan även handla om att de inte uppfyllt alla formella krav – som att skicka in protokoll från sitt årsmöte.