Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stöldvåg: Maria har fått 11 lamm och 2 tackor stulna

Dagens tre största inrikesnyheter.

Lantbrukaren Maria Brunér har utsatts för en stöldvåg.

På bara några månader har hon blivit av med elva lamm och två tackor.

– Jag är arg. Först blir man helt rosenrasande, säger Maria Brunér.

Maria Brunér driver sedan mer än tjugo år tillbaka ett mindre lantbruk i närheten av Vetlanda. 

Sedan maj har hon blivit av med elva lamm och två tackor ur sin besättning på runt 100 djur. 

– Först undrar jag förstås vad som har hänt med mina djur. Jag tycker synd om dem, vad får de vara med om? Sedan är det också en stor ekonomisk förlust eftersom jag förlorar mellan 35 000 och 40 000 kronor, säger Maria Brunér.

Lantbrukaren Maria Brunér har blivit av med tretton djur på bara några månader.Foto: Privat
Nu är hon less på stölderna och ryter ifrån: ”Först blir man rosenrasande.”Foto: Privat

Slår till på natten

Tjuvarna slår till nattetid, enligt Maria Brunér. Och under augusti och september försvann tre djur på kort tid. 

– Jag bor längs med en grusväg. Åkrar ligger längs med grusvägen så det är lätt att stanna där mitt i natten. Fåren ligger i en klunga på natten och ser dåligt i mörkret. Så om någon kommer rusande emot är det bara att haffa några, säger hon.

Samtliga stölder är polisanmälda, men utan bevis kan polisen inte göra mycket.

– Jag förstår att de inte kan sitta här och vakta. Jag hittade en handske hos mig och en hos grannen som jag har lämnat in, säger hon.

Maria Brunér berättade först om stöldvågen i Land Lantbruk. Efter detta har människor från hela landet med liknande upplevelser hört av sig.

Anledningen till att hon vill berätta är för att få andra lantbrukare anmäla djurstölder.

– Detta är något nytt. Så här var det inte alls för fem sex år sedan. Därför är det så viktigt att folk anmäler så att det kommer fram och att de som gjort det får kännbara straff, annars kommer det här bara att fortsätta, säger Maria Brunér.

Sju djur försvann i fjol

Även förra året blev Maria Brunér av med sju djur. Ett kan hon härleda till en loattack, men de övriga misstänker hon blivit stulna.

Till nästa säsong tänker hon vidta vissa åtgärder som hon hoppas kan stoppa tjuvarna. Helst skulle hon vilja sätta upp en övervakningskamera.

– Men jag ger mig inte. Det här är det jag lever på. Förra året var det torkan, i år är det stölder. Man får leva därefter, säger Maria Brunér.