Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stöldligor för ut gods för miljarder – tullen väljer bort

Tullen har inte tillräckligt med resurser för att prioritera brotten
Foto: DN / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Utländska stöldligor för ut stulet gods ur landet för två-tre miljarder varje år. 

Men Tullen väljer att inte lägga någon större kraft på det.

– Ska vi inrikta oss på att ta tio stulna båtmotorer som är på väg ut eller ska vi hellre beslagta hundra kilo kokain på väg in i Sverige, säger Håkan Hansson som är biträdande gränsskyddschef, till Sydsvenskan.

Många sydsvenskar råkar ut för utländska stöldligor. Kvällsposten har i dagarna rapporterat om skånska bönder som är hårt drabbade

På skånska bondgårdar finns det mycket som lockar till sig stöldligor: dyra maskiner och redskap, och snabba flyktvägar.

– I några fall har tjuvarna redan varit på en färja från Ystad innan polisen hunnit fram, berättar Håkan Svensson, som är en av de drabbade lantbrukarna.

”I några fall har tjuvarna redan varit på en färja från Ystad innan polisen hunnit fram”, berättar Håkan Svensson, som är en av de drabbade lantbrukarna. Foto: Privat / Privat

Han har själv blivit bestulen av stöldligor, sist var det bekämpningsmedel han blev av med. Han själv tror att de flesta stölderna på skånska gårdar är beställningsjobb från utlandet.

– Man har lyckats spåra några maskiner som blivit stulna, och de har befunnit sig utomlands – i Vitryssland eller Polen till exempel, säger han. 

”Inga planer på att öka kontrollerna”

Men från Tullen kan Håkan Svensson och hans kolleger inte förvänta sig någon hjälp just nu. De har fokus på annat än det olagliga varuflödet ut ur landet. 

Trots att stöldligorna varje år för ut stulna varor för upp emot tre miljarder kronor har Tullen oftast ingen möjlighet att lägga några resurser på det, rapporterar Sydsvenskan

Tullen ägnar mindre än 2 procent av sina kontroller åt utgående gods. 

– Vi har inga planer på att öka de kontrollerna, säger Håkan Hansson som är biträdande gränsskyddschef, till Sydsvenskan.

– När vi kontrollerar inkommande trafik förebygger vi vidare brott i Sverige. När vi kontrollerar utgående trafik har brotten redan begåtts, säger han. 

I stället har Tullen och polisen en annan taktik för att stoppa ligorna. 

– Bäst är de brott som inte begås. Vi förstärker gränskontrollerna för att försvåra inresorna för de utländska stöldligorna. Det är bästa brottsförebyggande åtgärden, säger Ann-Marie Orler, chef för polisens internationella enhet.

Detta sker bland annat genom att spana efter avancerade stöldverktyg bland trafiken in i landet.