Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stöldliga slog till mot Sixten, 87, på Ica

Här följer 36-åringen och 38-åringen efter Sixten Fransson, 87, efter att ha han smygtittat på Ica när han slog in koden till sin bankkod. De tog sig hem till honom och låtsades behöva hjälp och stal sedan hans bankkort.
Foto: Polisen
– Jag märkte aldrig något när de tog mitt bankkort, säger Sixten Fransson som hade plånboken i en sidoficka som han alltid drog igen med en dragkedja.
Foto: Polisen
Här på parkeringsplatsen vid ICA vid Toftnäs ingrep en kvinnlig polisanställd och räddade en äldre kvinna från att bli bestulen En av männen, en 38-åring greps kort efteråt när han försökte fly. Den adre greps en tid senare.
Foto: Google
När den 38-årige mannen greps på parkerinsgplatsen vid Toftanäs i Malmö hade han 10 200 kronor i kontanter. Pengarna togs i beslag.
Foto: Polisen
38-åringen har i sin hand en blå resväska som kostade 899 kronor på ICA stormarknad i Ängelholm. Väskan köptes med ett bankkort stulet från en 87-årig kvinna när hon den 21 juni besökte en ICA-butik i Falkenberg. 38-åringen dömdes på måndagen i Malmö tingsrätt till 1,5 års fängelse för grov stöld, grovt bedrägeri och egenmäktigt förfarande. Mannen med jackan , en 36-åringen greps två månader senare.
Foto: Polisen

Två män har på kort tid stulit pinkoder till bankkort från ett flertal pensionärer. Ligan har smygtittat när pensionärerna handlat på Ica och kommit över koderna.

– Jag märkte aldrig någonting, säger Sixten Fransson, 87, från Ängelholm.

Hans anmälan gjorde att en kvinnlig polisanställd satte stopp för tjuvarna.

På midsommarafton i år var en kvinnlig polisanställd och några av hennes arbetskamrater på väg till Ica Stormarknad vid Toftanäs i Malmö. De skulle handla lite mat till sitt midsommarfirande på jobbet. Men så såg hon två män som stod med en karta hos en äldre kvinna vid hennes bil.

Den kvinnliga polisanställde kom då ihåg att hon dagen innan talat med en Sixten Fransson som gjort en polisanmälan om just två män som haft en karta och bett om hans hjälp. Efteråt upptäckte Sixten att hans bankkort stulits ur sidofickan på hans shorts.

– De ville ha hjälp att hitta vägen till Ljungby. Först frågade de mig på busshållplatsen efter att jag varit på Ica. Sedan körde de efter bussen och kom hem till mig och bad på nytt om hjälp och visade sin karta. Jag märkte aldrig att de tog mitt bankkort, säger Sixten Fransson till Kvällsposten.

Männen tog senare ut 20 000 kronor från hans konto och handlade också för över 2 000 kronor med hans bankkort.

– Jag har fått tillbaka pengarna minus självrisken, säger Sixten Fransson.

Polisanställd ingrep

Den kvinnliga polisanställde som hade hans anmälan färskt i minnet  beslöt direkt att gå fram till kvinnan och de två männen. Hon såg då hur en av männen tog den äldre kvinnans plånbok, men sedan la han tillbaka den i kvinnans bil.

När männen förstod att de var på väg att avslöjas försökte de fly. En av männen, 36-åring, greps på platsen. Senare visade det sig att han hade 10 200 kronor i kontanter, pengar som med största sannolikhet tagits ut från Sixten Franssons bankkonto.


Jagade offer i mataffären

21 juni

Kl 6  Männen kommer till Sverige med TT-Line från Rostock till Trelleborg.

Kl 14 En äldre man med rullator som besöker en Ica-affär i Borås blir bestulen på sin plånbok. Efteråt upptäcker han att någon tagit ut 8 000 kronor med hans stulna bankkort.

22 juni

Kl 12.45 En 87-årig kvinna får sitt bankkort stulet efter att hon handlat på Ica Kvantum i Falkenberg.  Samma dag tog 38-åringen ut 15 000 kronor med henens bankkort och köper bland annat en blå resväska för 899 kronor i Ängelholm.

Kl 20.57 Sixten Fransson, 87, ringer polisen och anmäler att två engelsktalade män som visat en karta och bett om hans hjälp stulit hans bankkort efter att han besökt en Ica-affär i Ängelholm. Mannen blev av med 22 000 kronor som togs ut från hans konto. 

23 juni

Kl 10.35 En äldre man med rullator som besöker ICA i Råå får efteråt hjälp av två män att lyfta in sin rullator i bilen. Männen visade en karta och bad om råd att hitta till Ljungby. Senare upptäckte mannen att hans ICA-kort stulits. Mannen blev inte av med några pengar.

Kl 13.25 En 79-årig kvinna som handlat på Ica vid Toftanäs i Malmö blir bestulen på sin plånbok av två män som visar henne en karta och ber om hjälp. En kvinnlig polisanställd som tagit innan tagit emot Sixten Franssons anmälan ser männen och ingriper. En av männen grips av hennes kolleger, och döms senare. Den andre mannen grips i augusti och åtalades i Malmö tingsrätt på fredagen.

31 augusti

38-åringen döms i Malmö tingsrätt till 1,5 års fängelse och utvisning för två fall av grov stöld, grovt bedrägeri i åtta fall och egenmäktigt förfarande. Bevis var bland annat övervakningsfilmer från flera Ica-affärer.

1 september

36-åringen som varit efterlyst sedan hans 58-årige kumpan greps i Malmö den 23 juni greps den 17 augusti. Den 1 september åtalades han för att tillsammans med 38-åringen ha begått flera fall av grov stöld och  grovt bedrägeri mot bland annat Sixten Fransson.


Den andre, en 38-åring, försvann. Han undkom den dagen. Men inte senare.

En grupp utredare vid polisen i Ängelholm har i efterhand kartlagt hur de två männen, som kommer från Rumänien, använt Ica stormarknader på flera håll i Skåne men också i Halland för att komma över pensionärers bankkort och pinkoder. Det finns misstankar om en tredje man.

Bad om karthjälp

Metoden har varit densamma. Männen har valt ut äldre män och kvinnor i 80-årsåldern och sedan övervakat dem när de handlat med sina bankkort. På flera övervakningsfilmer från Ica-affärer syns tydligt hur männen tittar över axeln när pensionärerna betalar.

Efteråt har de följt efter de äldre och genom att låtsas be om hjälp stulit deras bankkort.

38-åringen dömdes i måndags i Malmö tingsrätt för flera fall av grov stöld och grova bedrägerier mot ett flertal pensionärer. Han erkände också att han stulit bankkort från tre pensionärer.

Kumpan åtalad

Offren hittade han bland annat i Falkenberg, Ängelholm och Borås. Tingsrätten dömde honom till 1,5 års fängelse och utvisning i fem år och ett skadestånd på 37 792 kronor. Han är tidigare dömd för stöld i Tyskland.

Två månader efter att hans kamrat, en 36-åring, lyckats fly från polisen på parkeringsplatsen vid Toftanäs i Malmö blev denne anhållen och senare häktad. 36-åringen identitet avslöjades när polisen undersökte hans kamrats mobiltelefon. I den fanns ett foto på 36-åringens rumänska id-kort.

36-åringen åtalades på fredagen i Malmö tingsrätt för flera fall av grov stöld, grovt bedrägeri och egenmäktigt förfarande. Brotten har begåtts mot samma pensionärer som föll offer för 38-åringen.

36-åringen har erkänt flera av brotten under förundersökningen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!